Skyldnere slipper ikke: Lovændring redder milliarder af kroner efter Skats it-katastrofe

EFI i korte træk

EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) har været undervejs, siden den daværende regering med skatteminister Kristian Jensen (V) i 2005 lagde inddrivelse af al gæld til det offentlige ind under Skat.

Systemet skulle stå klar i 2007 men var plaget af forsinkelser og manglende funktionaliteter helt frem til skatteminister Karsten Lauritzen (V) trak stikket i september 2015.

Alene  i 2014 kostede EFI det offentlige 2.3 milliarder kroner i tabt indtægt fra gældsposter, der nåede at blive forældede før det hårdt plagede system kunne indkræve dem.

Lukningen af EFI har kostet det offentlige 300 millioner kroner hver måned i tabte gældsindrivelser.

To måneder efter at Skat måtte lukke sit skandaleombruste it-system, EFI, er hullet i statskassen endelig blevet stoppet.

EFI kostede enorme summer for hele det offentlige system, fordi mange gældsposter simpelthen nåede at blive forældede, før det hårdt plagede system kunne kradse pengene ind.

Det kan du læse mere om Kommunerne er tossede: Skrottet it-system mangler at inddrive tre milliarder kroner til os



Sådan ser det ud, når et enigt folketing prøver at redde budgetterne. Foto: Skærmdump, Retsinformation

Pengene fossede udenom statskassen
Alene i 2014 mistede de offentlige kasser 2,3 milliarder kroner til forældelsesfrister.

Også i 2015 har staten og kommunerne måttet se hjælpeløse til, mens den ene enorme gældspost efter den anden har overskredet forældelsesfristen, før den kunne inddrives til de offentlige kasser.

I al stilfærdighed har Folketinget nu vedtaget en lovændring, som simpelthen suspenderer forældelsesfristen på al gæld til det offentlige.

17. november underskrev dronning Margrethe nemlig en ændring af loven om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Ændringen med den mundrette titel ‘Udskydelse af forældelse som følge af utilstrækkelig funktionalitet i Et Fælles Inddrivelsessystem’ flytter med et pennestrøg forældelsesfristen for al gæld til det offentlige mindst tre år ud i fremtiden.

Ikke mere enige, end at det gør ondt
Selv om samtlige partier i Folketinget har stemt for lovændringen, betyder det ikke, at alle, der stemte for, er glade for idéen.

Merete Riisager er skatteordfører for Liberal Alliance, og hun indrømmer blankt, at tiltaget ikke ligefrem er klassisk liberal politik.

“Det er ikke noget, vi er stolte af i LA. Men vi står i en absurd situation, hvor et forfejlet it-system gør, at man må tilpasse lovgivningen på en måde, som ellers aldrig ville være sket.”

Merete Riisager kan ikke på stående fod huske, hvor mange penge lovændringen skal redde hjem til staten, men det er ‘et betragteligt beløb’.

Nærmere end det kommer Skatteministeriet heller ikke.

Her er svaret simpelthen, at det har man ikke et bud på.

Det kan ske igen
Selvom Merete Riisager og resten af Liberal Alliance ikke er glade ved tanken om at pille ved reglerne om gæld til det offentlige, er der ingen garanti for, at den treårige suspendering af forældelsesfristen er nok til at rette op på situationen.

Hos Skatteministeriet kan man da heller ikke få lagt sin tvivl til ro.

Skatteministeriets pressetjeneste oplyser, at der ikke er nogen garanti for, at folketingets partier igen skal suspendere forældelsesfristen, når vi når frem til 2018.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>