Derfor gik der brand i japansk 787 Dreamliner

Da amerikanske Federal Aviation Administration skulle godkende den nye flytype 787 Dreamliner fra Boeing, var sikkerhedsrisikoen ved at bruge nye lilthiumionbatterier ikke tilstrækkelig belyst. Og som følge deraf blev batteriepakken i Boeing 787 Dreamliner designet forkert.

Det er en af konklusionerne på en rapport, som netop er blevet offentliggjort af den amerikanske havarikommission National Transportation Safety Board (NTSB).

Læs også: Mere Dreamliner-bøvl: Vingerne revner i produktionen

Den 7. januar 2013 opstod der brand i batterierne i en af Japan Airlines 787 Dreamlinere, kort tid efter, at den var landet i Boston. Alle passagerer og besætningsmedlemmer var gået fra borde, men folk på jorden opdagede røgudvikling og fik tilkaldt brandvæsnet.


Her undersøges dele af den udbrændte battericelle fra JAL-flyet Foto: NTSB

Tidligere undersøgelser har vist, at det var en kortslutning i en af de otte battericeller, som satte gang i branden. Varmeudviklingen bredte sig herefter til de øvrige celler.

Rapporten, som NTSB har udarbejdet, fastslår nu, at Boeing i deres egen sikkerhedsvurdering, ikke indregnede risikoen for at varmeudviklingen fra en kortslutning i én celle kunne brede sig til de andre. Derfor blev det ikke nærmere undersøgt i forbindelse med certificeringen af flymodellen.

Læs også: Pen med metallisk blæk kan bruges på almindeligt papir

Derfor konkluderer NTSB, at amerikanske sikkerhedsgodkendelser ikke er indrettet til at håndtere en helt ny teknologi som litihumionbatterne.

Nu anbefaler NTSB, at Federal Aviation Administration forbedrer deres vejledninger og uddannelsen af de ingeniører, der skal sikkerhedsgodkende fly, når det gælder ny teknologi.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>