Ulykke lukker ukrainsk atomreaktor

og forsikringerne her fra, om at det nok skal gå alt sammen, understreger blot endnu en gang, at teknikken i sig selv kan være nok så sikker; det hjælper kun dårligt, hvis samfundet, der betinger teknikkens funktion, er i opløsning/borgerkrig.

Spørgsmålet om atomkraftteknologiens sikkerhed kan aldrig isoleres til et rent teknisk spørgsmål. Kun hvis det kan vides med sikkerhed, at samfundet er stabilt og i stand til at vedligeholde denne teknik, kan man sige at teknikken er sikker.

USSR før og efter murens fald. Tjernobyl i Ukraine. Iran, Israel, USA (potentielt sammenbrud af den global økonomiske orden). Fukushima, Tremileøen, Biblis A, Sellafield, de manglende kognitive og sociale kompetencer hos industriens lobbyister, industriens massive tilsidesættelse af sikkerhed af hensyn til deres snævre begreb om egennytte og bytteværdi.

Hverken mennesket, dets natur eller den omgivende natur egner sig til denne teknologi. I den ideelle verden, der kunne man koncentrere sig om teknikken i sig selv, fordi forudsætningen for vedligeholdelsen af den da var givet. Virkeligheden respekterer ikke teknikkens fordringer til en omverden af social og naturlig stabilitet. Det er ikke teknikkens skyld, at den ikke er sikker. Det er mennesket og naturen der ikke er god nok til teknikken. Teknikeren har tilbøjelighed til at glemme det, især den der arbejder for industrien.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>