Hemmelig havmøllepark spøger ved Frederikshavn

Et konsortium ved navn ’Demonstrationsprojekt Frederikshavn’ er tilsyneladende i gang med at overtage Dong Energys ikke-udnyttede tilladelse til at etablere en havmøllepark eller -testsite med seks pladser i et lavvandet område mellem Hirsholmene og Frederikshavn.

Sitet er VVM-godkendt og ifølge Energistyrelsens hjemmeside er det beregnet til test af fundamentstyper, møller og anden offshore-teknologi.


Placeringen af de seks vindmøller, som den er beskrevet i VVM-redegørelsen fra 2010.

I praksis er der tale om tilladelse til opstilling af seks vindmøller med tårnhøjder mellem 85 og 115 meter og med en maksimalafstand fra vandspejl til vingespids i højeste position på mellem 150 til 200 meter.

Men så er der også lukket for flere informationer om deltagerne, formål, tidsplan og teknik.

Ingen kommentarer

Spørger man i Frederikshavn Kommune, kan man ikke få noget som helst at vide på grund af en tavshedsklausul, som parterne har indgået med hinanden.

Går man til Dong Energy, vil selskaber godt bekræfte, at man gerne vil af med sitet. Men om Dong Energy så selv er med i konsortiet, kan man ikke få besked om:

»Det har vi ingen kommentarer til!« hedder det herfra.

Det var oprindelig meningen, at Dong Energy skulle teste Vestas’ nye 8 MW offshore-mølle på vandet ud for Frederikshavn, men i 2012 meddelte selskabet, at Dong og Vestas i stedet var blevet enige om at køre testen på prøvestationen i Østerild, hvor prototypen i forvejen befandt sig.

Læs også: Vestas’ 7 MW havmølle testes ud for Frederikshavn

Frederikshavn-projektmagerne har dog ultimo oktober henvendt sig til Det Energipolitiske Udvalg, hvor klima- energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen i et svar til udvalget beretter, at både han selv og Energistyrelsen har været i kontakt med Demonstrationsprojekt Frederikshavn.

Ministeren oplyser, at Energistyrelsen har afholdt møder med Demonstrationsprojekt Frederikshavn for at sikre en gnidningsfri overdragelse af etableringstilladelsen fra Dong Energy. Derudover har Energistyrelsen drøftet mulighederne for, at vindmøllerne kunne få en højere afregning end de 25 øre/kWh i 22.000 fuldlasttimer, som er den gældende afregning for landmøller, og som også gælder for kystnære havmølleparker, der etableret udenfor udbud.

Demonstrationspulje kan søges

Ifølge ministersvaret vil vindmøllerne kunne opnå en højere afregning, hvis de kan komme ind under demonstrationspuljen, som er en del af Energiaftalen fra 2012. Men det er ikke givet, at projektet kan opnå støtte efter denne ordning, da der allerede ved etableringstilladelsen er taget stilling til, hvilken støtte projektet er berettiget til.

Når demonstrationspuljen, som først nu er blevet godkendt af EU, snart indkalder ansøgninger, kan konsortiet vælge at ansøge i konkurrence med andre projekter om støttepuljen.

Dong Energy ansøgte i 2008 om lov til at teste vindmøller ud for Frederikshavn og fik tilladelse til dette i 2010.

Læs også: Vindmøller på 200 meter ved Frederikshavn skal teste fundamenter

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>