Ti universitetsprojekter kæmper om plads på marstur

Mars One-projektet og Lockheed Martin, der skal levere landingsmodulet til Mars Ones ubemandede Mars-landing i 2018, har nu udvalgt ti universitetsprojekter, hvoraf et bliver udvalgt til at komme med på missionen.

Projekterne har skullet imødekomme krav, stillet af Lockheed Martin om blandt andet energiforbrug og den mængde plads, som projekterne optager på landingsmodulet.


Mars-landeren, som Mars One planlægger at sende til Mars i 2018 er en tilpasset version af Phoenix-landeren, som Nasa sendte til Mars i 2007. Foto: Mars One

Blandt projekterne er flere, der vil producere ilt eller undersøge hvordan den bemandede Mars-mission kan beskyttes mod stråling. Flere af projekterne kan virke som essentielle undersøgelser før en bemandet Mars-mission uden returbillet, som Mars One planlægger.

Læs også: Er Mars One interplanetarisk bondefangeri?

For eksempel handler et projekt om at undersøge, hvordan byggematerialet, som de kommende Mars-farere skal bygge beboelseskapsler af under deres ophold, vil beskytte mod stråling, ligesom to projekter handler om at dyrke planter, som med tiden kan være med til at forsyne kolonien med mad.

Det er nu op til offentligheden at vælge hvilket videnskabeligt projekt, der vil blive sendt til Mars i 2018. Det foregår resten af december via Mars Ones hjemmeside, hvor de forskellige projekter er præsenteret.

Ligesom Mars Ones planlagte bemandede mission er 2018-missionen underlagt en ambitiøs tidsplan, som også smitter af på universitetsprojekterne. Når det endelige vinderprojekt bliver kåret den 5. januar er der under tre et halvt år til Mars One forventer at opsende den ubemandede Mars-lander i maj 2018.

Landingen på Mars skal ifølge Mars Ones plan foretages af en modificeret kopi af Phoenix-landeren, som Nasa sendte til Mars i 2007. Udover det udvalgte universitetsprojekt vil den være udstyret med video-kamera, solpaneler og udstyr til at udvinde vand fra jorden.

Læs også: Kristian von Bengtson tester Mars-boliger i Danmark

Kameraet skal via en kommunikationssatellit konstant streame video til jorden mens de andre projekter har mere forsøgsmæssig karakter. Vandudvindingssystemet skal ifølge Mars One bekræfte, at Mars One kan udvinde vand fra mars-støvet.

’Når denne teknologi er bekræftet vil vi have demonstreret et af de vigtigste aspekter af menneskeligt liv på Mars’ skriver selskabet blandt andet i deres crowdfunding-kampagne for 2018-missionen.

Også solpanelet er en test, der skal hjælpe Mars Ones bemandede mission på vej. Ifølge Mars One vil landingsmodulet medbringe en række forskellige solpaneler for at undersøge, hvordan de fungerer under forholdene på Mars. Udover test-solpanelerne, der består af tynd film, der kan ”foldes ud” fra landingsmodulet bærer modulet to andre solpaneler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>