Ingeniørernes alder presser kommunerne

Pensionsalderen nærmer sig med hastige skridt for en stor del af de kommunalt ansatte ingeniører. Store generationer vil inden for de kommende år forsvinde på pension og dermed forsvinder også en kæmpe erfarings- og vidensdatabase i kommunerne, som bliver svær at erstatte. Det fremgår af en analyse foretaget af COWI på vegne af Vejsektorens Efteruddannelse (VEJ-EU) og Viadania.

[Søger du nye udfordringer inden for byggeri og anlæg? Se de nyeste job på Jobfinder](http://www.jobfinder.dk/jobs/byggeri-og-anl%C3%A6g/? utm_source=Karrieresite&utm_medium=Link&utm_campaign=Se+job)

Analysen, der er baseret på svar fra hver anden danske kommune, viser, at knapt halvdelen af de kommunalt ansatte diplomingeniører inden for byggeri og anlæg er over 50 år, mens 25 procent er over 60 år. Det kommende generationsskifte betyder, at kommunerne forventer en afgang af ingeniører på mellem 10 og 25 procent i de kommende år.

Ifølge VEJ-EU kan ingeniørmanglen mærkes allerede nu. Kommunale repræsentanter, der har deltaget i COWIs undersøgelse, peger på, at de mangler kompetencer inden for blandt andet projektledelse, håndtering af myndighedsopgaver og kommunikation.

»Manglen på ingeniører har betydet, at mange kommuner er begyndt at pille det ud af ingeniørjobbene, som kan varetages af andre faggrupper. Det gælder for eksempel juridiske opgaver og inden for kommunikation,« fortæller Jens E. Pedersen, sekretariatetschef i VEJ-EU.

Læs også: Nyuddannet ingeniør kastet direkte ind i trafikorkan

Han forklarer, at det i særlig grad er kommuner langt fra universitetsbyerne, København, Aarhus, Aalborg og Odense, der har svært ved at skaffe tilstrækkelig ingeniører. Flere af disse kommuner har alt for få ansøgere til de opslåede stillinger. For de store byers vedkommende er problemet primært hård konkurrence om ingeniørmedarbejderne forårsaget af en høj grad af jobrotation.

Også private virksomheder, der beskæftiger sig med vej, trafik og bane, mærker konkurrence om ingeniørerne. COWIs analyse blandt 15 store danske rådgivere og entreprenører, viser, at 25 procent af de virksomheder, der har forsøgt at rekruttere, ikke er lykkedes, mens det for 10 procent har været nødvendigt med et genopslag for at få ingeniørstillingerne besat.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>