Efter dagens 13 it-anholdelser: Stor sag under opsejling

I morges klokken seks skred politiet fra Sydsjællands- og Lolland Falster politikreds til anholdelse af 13 personer på deres private bopæl.

Politiinspektør Kim Klivers fra politikredsen fortæller til Computerworld, at anholdelserne foregik helt udramatisk, mens ordensmagten foretog ransagninger i de 13 personers hjem og på fire forretningsejendomme.

En af disse forretningsejendomme er formentlig Atea, der har til huse i Ballerup.

Med sig fra ransagningerne tog politiet en del it- og kommunikationsudstyr.

Minimum fem i grundlovsforhør
Udstyret skal politiets efterforskere nu kigge nærmere efter i sømmene.

“Vi har efterforsket sagen i en kortere periode. Hvor længe, og hvilke personer og forretningsejendomme, der er tale om, holder vi indtil videre for os selv,” forklarer politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands- og Lolland Falster politikreds.

“Indtil videre skal fem personer fremstilles i et grundlovsforhør foran en dommer, men der er stadig personer til afhøring,” fortsætter han.

Her er det altså underforstået, at flere af de anholdte kan komme i grundlovsforhør end de fem, der ved 15-tiden er vurderet til at skulle foran en dommer.

“Herefter vurderer dommeren, om der er grundlag for en varetægtsfængsling,” siger Kim Kliver.

Stor sag under opsejling
Forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen fra Advokatfirmaet Michael Bjørn Hansen fortæller til Computerworld, at når politiet skrider til 13 samtidige anholdelser, så er en eventuel forbrydelse oppe i et vist niveau.

“Den slags sker altså ikke, hvis de anholdte er mistænkt for at svindle for 20 kroner i ludo,” lyder det fra forsvarsadvokaten, som har undervist på jurastudiet på Københavns Universitet i strafferet og straffeproces siden 1978.

Han forklarer, at anholdte i it-sager typisk ved en anholdelse vil ringe rundt for at få tilkaldt en forsvarsadvokat, som kommer med til afhøringen.

“I komplekse sager, som for eksempel ved it-svindel, kan afhøringer godt tage lang tid, ja måske en hel dag. Derfor kan de anholdte med nogle timers mellemrum godt blive sendt ned i boksen for at kukkelure, mens politiet tager en pause,” siger Michael Bjørn Hansen.

Her skal boksen forstås som et venterum, der ifølge Michael Bjørn Hansen er meget spartansk indrettet og ‘et ikke særligt sjovt sted at være’.

Varetægtsfængsling i månedsvis
Når de minimum fem anholdte har været i grundlovforhør, kan de som nævnt risikere at blive varetægtsfængslet, hvis dommeren finder belæg for yderligere efterforskning.

I it-svindelssager er det ifølge forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen ikke unormalt, at man kan sidde varetægtsfængslet i længere tid.

“Generelt er der ingen øvre tidsgrænser for varetægtsfængsling, og der kan sagtens gå måneder, mens efterforskningen er i gang,” runder han af.

Læs også:
Politiet ransager Ateas hovedkvarter i Ballerup

13 anholdt i stor it-bestikkelses-sag i Region Sjælland

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>