Danskerne i risikozonen: Her skal du (især) stramme op på sikkerheden

Det skal du huske

- Tag aldrig et billede på din telefon af dit NemID-nøglekort.

- Hold styresystem og programmer opdateret.

- Anvend sikkerhedsprogrammer (antivirus, antispyware, firewall mv.).

- Vær forsigtig med at åbne vedhæftede filer eller links, du får tilsendt uopfordret.

- Brug sikre adgangskoder på mindst otte tegn, gerne flere. Koderne skal bestå af store og små bogstaver, tal og specialtegn.

- Brug ikke samme password til forskellige tjenester.

- Følg ikke links i mails, der beder om fortrolige oplysninger.

- Beskyt dine mobile enheder og trådløse netværk med en kode.

- Hvis du bruger et ubeskyttet trådløst netværk, så indstil telefonen til at glemme det, når du er færdig.

Kilder: DKCERT, Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet

Vi genbruger adgangskoder i stor stil, gemmer billeder på mobilen af vores NemID-nøglekort og beskytter ikke oplysninger på smartphones og tablets mod forskellige angreb.

I praksis betyder det, at danskerne i stigende grad bliver udsat for angreb på nettet fra digitale tricktyve, der forsøger at misbruge informationer eller røve identiteter.

Der har været en stigning de seneste år i antallet af både hackerangreb og ikke mindst phishingmails, hvor svindlere forsøger at franarre godtroende internetbrugere deres brugernavn, adgangskode eller kreditkortoplysninger.

Det fortæller Digitaliseringsstyrelsen.

“Vi vil hjælpe befolkningen med at blive bedre til at beskytte sig på nettet. Først og fremmest ved at fortælle, hvordan man foretager nødvendige sikkerhedsprocedurer af fortrolige oplysninger. Men også ved at oplyse om, hvad man skal være opmærksom på ved såkaldte phishingmails, der har til hensigt at narre modtageren,” siger Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

“Det er vigtigt at være opmærksom på, at en offentlig myndighed, NemID eller din bank aldrig vil bede dig om at fremsende din NemID-nøgle,”

Genbrugte adgangskoder
Et helt konkret sikkerhedsproblem er, at 41 procent af danskerne genbruger deres adgangskoder.

Det er især de unge under 20 år, hvoraf 56 procent genbruger koderne, mens det kun gælder for 30 procent af de ældre over 65 år, der således har bedre fat i sikkerheden.

“To af de mest brugte passwords er ’123456′ og ‘password’, og generelt skal man forsøge at skabe en så stor variation som muligt i sine adgangskoder. Unge har langt flere login til forskellige net-tjenester, og det kan være svært at huske alle sammen. Hvis du for eksempel bruger samme password til Facebook og netbank, løber du en risiko,” siger Cecile Christensen.

Se hvordan du får et bedre kodeord: Sådan får du skudsikre passwords til mail og Facebook


Annonce:


Billeder at dit nøglekort holder ikke
Hos bankernes organisation Finansrådet er man også opsat på at få NemID-brugere til at passe godt på de fortrolige oplysninger. Et særligt problemområde er billeder af NemID-nøglekort.

Finansrådet konstaterer således en øget risiko for, at bankkunder får misbrugt deres konti efter at have affotograferet og gemt nøglekortet fra NemID på telefonen.

“Hvis en uvedkommende får adgang til din telefon eller tablet, hvor der ligger et billede af dit NemID-nøglekort, kan de hente dine bankoplysninger eller andre følsomme data,” siger underdirektør i Finansrådet Michael Busk-Jepsen.

Han oplyser desuden, at det især er personer i alderen 30-39 år, der opbevarer nøglekortet digitalt.

Ifølge tal fra Digitaliseringsstyrelsen beskytter en tredjedel af danskerne heller ikke deres smartphone med sikkerhedssoftware.

Til sammenligning er det syv procent, der ikke beskytter deres pc.

“Mange brugere lever med en falsk tryghed om, at de er beskyttet mod virus og hacking på tablets og telefoner. Men trusler mod de mobile platforme er et voksende problem, som vi i fællesskab skal blive bedre til at afhjælpe i fremtiden. Lige nu skal danskerne især være opmærksomme på det, vi kalder “smishing”, hvor brugerne via et link i en sms på smartphones og tablets narres til at udlevere fortrolige oplysninger til it-kriminelle,” lyder det fra kontorchef Cecile Christensen.

Læs også:
Efter sikkerheds-kritik: Password-manager tvinges til at stramme op

Sådan får du skudsikre passwords til mail og Facebook

Skulle beskytte brugernes adgangskoder – nu er password manager selv under angreb

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>