Kæmpebøde til Apple: Skal betale 3,5 milliarder kroner for at holde priser kunstigt i vejret

Det kommer til at koste Apple 3,5 milliarder kroner, at selskabet for en del år siden indgik en række prisaftaler med fem amerikanske forlag.

Prisaftalerne betød, at priserne på e-bøger solgt fra Apples iTunes Store blev holdt kunstigt i vejret.

Det skete i forbindelse med lanceringen af den første iPad, hvor indgik aftale med de fem store forlag om, at priserne skulle holdes på et kunstigt højt niveau.

Til gengæld forpligtede forlagene sig til ikke at sælge bøgerne billigere på andre platforme – ikke mindst Amazon – og at sikre Apple 30 procent af salgssummen.

Apple blev oprindeligt dømt til at betale de 3,5 milliarder kroner i erstatning og bøde i sommeren 2015, men Apple ville dengang ikke acceptere straffen og appellerede den.

Nu har den amerikanske Højesteret imidlertid afvist at behandle sagen, og dermed er Apples muligheder i sagen udtømte.

Sagen blev anlagt mod Apple i 2012 af det amerikanske justitsministerium samt 33 delstater.

De har nu fået medhold i, at Apple indgik ulovlige prisaftaler med forlagene Hache Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Macmillan, Penguin Group og Simon & Schuster.

Parterne blev i begyndelsen af 2010 enige om at fastlåse priserne på bøger til enten 12,99 dollar eller 16,99 dollar.

Langt de fleste af erstatningskronerne fra Apple – 2,7 milliarder kroner – samt yderligere godt en milliard kroner fra de involverede forlag vil nu blive tilbageført til de kunder, der i perioden købte e-bøger til overpris.

De fleste af pengene vil blive udbetalt som rabatkuponer, så de i en periode kan købe billigere bøger.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>