Atomkraft-ups: Metaldel kilede sig fast i reaktortank

En underlig sag udspiller sig i øjeblikket på det amerikanske atomkraftværk Palisades i ved byen Covert, Michigan.

En cirka 12×30 cm metalkomponent fra en turbokompressor (impeller) har af ukendte årsager kilet sig fast mellem reaktortankens væg og en gennemstrømsfordeler (flow skirt). Det er en komponent, der fordeler kølevandet jævnt gennem jævnt reaktoren.

»Komponenten er fysisk adskilt fra brændslet. Det er ikke et komponent, der ligger og flyder rundt. Den sidder solidt fast,« siger en talsperson fra kraftværket til avisen Kalamazoo Gazette. .

Ingen aner, hvordan komponenten er faldet af, eller hvordan den har kilet sig fast i bunden af reaktortanken. Teknikere fandt det afrevne metalstykke under en det rutinemæssige nedlukning i begyndelsen af januar, men har ikke kunnet fjerne den.

Ifølge ejeren af kraftværket, elselskabet Entergy, udgør den fastkilede komponent ingen risiko for driften af reaktoren-

De amerikanske nukleare myndigheder, NRC, siger, at de er opmærksomme på episoden, og at Entergy har forsøgt på flere måder at fjerne komponenten. Endnu skrappere midler vil kunne skade reaktortanken, siger NRC, der følger sagen.

Det er endnu ikke afgjort, hvad der skal ske og om Entergy får tilladelse til at køre videre med reaktoren, selvom komponenten sidder fast.

Det er ikke første gang, at amerikanske atomkraftværker står med den slags problemer. I 1992 skar teknikere gennem et varmeskjold, hvilket skabte små metalstumper, som spredte sig rundt i reaktorsystemerne og ikke blev fjernet helt, før reaktoren blev genstartet. Det ødelagde flere brændselselementer.

I Browns Ferry værket i Alabama tabte arbejdere en dusinvis af metalskilte i tanken. De blev ikke alle fundet, alligevel fik værket lov til at starte op igen.

NRC siger, at de følger udviklingen på Palisades.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>