Blog: Om 4 år streamer du 20 timer video om måneden på mobilen





Smartphonen er vores primære adgang til nettet – vi tjekker mails, læser nyheder, ser serier, hører musik og kommunikerer med venner og familie. Derfor kommer vi også til at se en sand mobil datatsunami de næste år. I den nye Visual Networking Index-rapport anslås det, at den globale mobiltrafik vil fra 2013-2018 vokse sig 11 gange større. Det svarer til 4.000 mia. Youtube-klip eller 15 Instagram-billeder hver dag per person på jorden.

Det er den almindelige bruger, der driver denne vanvittige udvikling. Hvor top 1 pct. af brugere i 2010 stod for 52 pct. af den samlede trafik, stod denne gruppe kun for 10 pct. af den samlede trafik i 2013. Det vil altså sige, at vores allesammens dataforbrug vokser kraftigere end superbrugernes. Også i Danmark ser vi samme tendenser på udviklingen. Tal fra Erhvervsstyrelsen i efteråret 2013 viste eksempelvis, at danskerne for alvor har fået smag for at bruge mobile enheder på farten. Statikken konkluderede, at danskernes forbrug af mobil datatrafik er steget med 127 procent i løbet af det seneste år.

Der er en række faktorer, som driver denne vanvittige udvikling. Lad mig her fremhæve de vigtigste.

Vi streamer serier på mobilen
Hvert år stiger den mængde mobil datatrafik, som stammer fra video. Sidste år streamede man i gennemsnit 2 timer video om måneden, men i 2018 spås det, at man vil streame 20 timer om måneden på mobilen. Det hænger sammen med, at folk i stigende grad vil streame serier på populære tjenester som Netflix eller HBO fx i toget på vej til og fra arbejde. Denne trend betyder, at videotrafik vil stå for hele 69 pct. af den globale mobile trafik i 2018!

Vi ser den samme tendens for musik-streaming på tjenester som Spotify. I 2018 vil man høre ti timers musik via streaming om måneden, mens tallet i dag kun er to timer.   

Flere enheder, flere mobile brugere
Samtidig får vi kun flere mobile enheder. I 2013 udgjorde smartphones, tablets og hybrider 21 pct. af det samlede antal enheder, men dette tal vil stige til en andel på 54 pct. i 2018. Læg dertil, at der om fire år vil være 4,9 milliarder mobile brugere og 10 milliarder mobile enheder. Der vil altså være væsentlig flere mobiler og tablets end mennesker.

4G vinder frem

En anden interessant tendens i VNI-undersøgelsen handler om udbredelsen af 4G. Her fremgår det, at et 4G-device i 2013 genererede 14,5 gange mere trafik end ikke 4G-devices. I 2018 vil 4G-forbindelser stå for 15 pct. af alle forbindelser, mens tallet i 2013 blot var 2,9 pct. Det betyder samtidig, at 4G-forbindelser vil stå for over halvdelen af den totale mobile datatrafik, viser rapporten.

Internettet integreres i alt
Men vores brug af mobilteknologi er kun lige startet. Vi kender allerede smart watches og smart glasses, og disse teknologier vil i de kommende år vokse i antal fra 21,7 mio. i 2013 til 176,9 mio. i 2018. Oven i det vinder “maskine til maskine”-forbindelser frem. Det er kun begyndelsen på en mere gennemgribende udvikling af internettet og vores samfund. Internettet bliver integreret i alt omkring os via små sensorer – fx i biler, veje, bygninger og tøj – som kan kommunikere med hinanden.

Denne udvikling åbner op for muligheder, som vil gøre vores hverdag meget nemmere. Det har potentiale for at skabe en mere bekvem hverdag med mindre trængsel på vejene og forbedret kollektiv trafik. Helt konkret kan eksempelvis alarmen i mit smart watch kommunikere med det offentlige transportsystem og sikre, at jeg modtager informationer om busser og toge allerede før, jeg er gået ud ad døren. Vi kommer til at kunne arbejde mere komfortabelt på farten, selv med de mest komplekse apps.  

Jeg ser meget frem til denne udvikling! Gør du? Del gerne dine tanker i kommentarfeltet herunder.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>