Blog: Strategiprocessen skal gentænkes digitalt





Digital er kommet for at blive. Det er der ikke noget nyt i. Det nye er snarere, at digitaliseringen af virksomheder griber mere og mere om sig og bevæger sig ind på områder, vi ikke før havde set mulige. Et af de områder er virksomhedens interne strategiproces, og det giver rigtig god mening. Hvis en virksomhed eller organisation ønsker at fastholde eller styrke sin konkurrenceevne i den teknologiske virkelighed, er strategiprocessen nemlig et vigtigt første sted at starte.

Digital opdatering indefra
Strategiprocessen bidrager til at sætte de grundlæggende mål for organisationen og vise vejen derhen. Netop derfor skal den opdateres med en teknologisk dimension, hvis virksomheden er seriøs omkring øget digitalisering på tværs af værdikæden. En digitalisering, der for alvor klæder virksomheden på til at udnytte de muligheder, som digitale teknologier som cloud computing, mobilteknologi, high velocity computing, sociale medier og kunstig intelligens åbner op for.

Når strategiprocessen skal opdateres, så den matcher den nye digitale virkelighed, kan det hjælpe at opdele arbejdet i to overordnede faser:

1. Integration af digitale analyser og identifikation af muligheder i forretningsmodellen
2. Tilføjelse af nye aktiviteter til strategiprocessen baseret på den teknologiske udvikling

1 – Integration af digitale analyser og identifikation af muligheder i forretningsmodellen
En generisk strategiproces indeholder typisk en fit/gap-analyse, hvor virksomhedens nuværende situation identificeres og sammenholdes med den ønskede tilstand for at finde ‘gaps’ og udvælge de rette indsatsområder. Her giver det mening at udvide den digitale dimension, så den ikke kun indtænkes som en understøttende funktion til forretningsmodellen, men som en central og naturlig del af udviklingen for at finde nye muligheder i forretningsmodellen. 

Og hvordan gør man så det? En mulighed kunne være at se på den mængde data, der i dag bliver skabt i virksomheden og vurdere, om den vil kunne udnyttes på nye måder, fx som baggrund for et nyt produkt (sådan som Vestas har gjort det med sine vinddata siden 2011) eller som en service (sådan som Michelin gør, når de foretager predictive maintenance på bilflåder). En anden mulighed er først at identificere, hvilke spørgsmål det vil være relevant for virksomheden at kunne svare på for at optimere forretningen og designe mulige forretningsprocesser. Og dernæst bruge de spørgsmål til at identificere, hvilke typer data der yderligere skal indsamles for at kunne analysere sig frem til svarene.

2 – Tilføjelse af nye aktiviteter til strategiprocessen baseret på den teknologiske udvikling
Når de nye muligheder er identificeret, kan informationsteknologi være et godt værktøj til at afprøve, om investeringen i avancerede analyser og optimeringsværktøjer til fx logistikfunktionen kan betale sig, inden man for alvor beslutter sig for at implementere dem i strategiprocessen. Det kan gøres ved at gennemføre en pilottest, der på få dage vil kunne vise, hvorvidt en potentielt omfattende og dyr investering har et reelt potentiale.

Piloten kan anvendes på tværs af hele virksomheden og giver nogle mere interessante og virkelighedsnære strategiforløb, som samtidigt vil tilbyde retvisende cost benefit-estimater på forskellige initiativer. Tilgangen kaldes prototyping, og jeg har endnu ikke set mange danske virksomheder benytte sig af den.

Der er ingen tvivl om, at fremtidens konkurrencedygtige virksomheder er dem, der formår at tilpasse sig den digitale virkelighed og udnytte de nye digitale muligheder på tværs af hele virksomheden – og med stærkt afsæt i strategiprocessen. Det ser vi Burberry gøre, når de designer deres operating model med kunden i centrum og løbende optimerer deres kommunikation, markedsføring og valg af produkter i forhold til den viden, de får fra data om kunderne. Lignende tiltag ser vi hos Procter & Gamble, der har skabt en solid forretningsmodel funderet på forretningsdata af høj kvalitet og “real time” beslutningsstøtte.

Digital er kommet for at blive. Lad dette være en opfordring til at fortsætte det gode arbejde eller for alvor at sætte i gang.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>