Dansk efterretningstjeneste får fri adgang til dine data

Regeringen sætte borgernes retssikkerhed over styr med en ny lov, der skal styrke Danmarks forsvar mod hackerangreb, advarer sagkyndige. Det skriver Politiken.

“Borgeres og virksomheders værn mod unødvendige indgreb fra staten sættes ud af kraft,” siger formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofod Olsen, til avisen.

Loven lægger den hidtidige civile overvågning af internetsikkerhed ind under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Dermed får den hemmelige tjeneste adgang til alle oplysninger, som borgere og virksomheder deler med offentlige myndigheder over internettet. Det bliver umuligt at følge med i, hvad FE gør med oplysningerne, og hvilke udenlandske tjenester FE vælger at dele data med.

Alle data kan sendes til udlandet
Professor i it-ret Søren Sandfeld Jakobsen kalder det fornuftigt at ændre organiseringen af cyberforsvaret for at styrke indsatsen mod hackerangreb.

Men han finder flere problemer i lovudkastet og mener, at det understreger behovet for en afklaring af FE’s forhold til den amerikanske efterretningstjeneste, NSA:

“Med en sådan lov får man skabt en kanal, hvor data legalt kan indsamles i Danmark, videregives til FE og videre til NSA i kraft af deres samarbejde. Det skærper behovet for klarere snitflader i forholdet til NSA, så vi har snor i, hvad de bruger vore data til,” siger professoren fra Aalborg Universitet til Politiken.

Forslaget møder hård modstand i høringssvar fra en række organisationer, og begge sider i Folketinget mener, at forsvarsministerens forslag går for vidt.

“Det skriger til himlen, at der ikke er den rette balance mellem bedre redskaber til landets cybersikkerhed og borgernes retssikkerhed,” siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Brancheorganisationerne Dansk Industri og Teleindustrien vurderer i et fælles høringssvar, at lovudkastet betyder, at “alle trafikdata kan videregives til udlandet og aldrig behøver at blive slettet.”

Forsvarsminister Nicolai Wammen ønsker ifølge Politiken ikke at svare på kritikken, før han har studeret samtlige høringssvar.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>