Denne øjentrænings-app skal få dig til at se længere

At være klarsynet en smule længere end konkurrenterne kan have store fordel i sportsverdenen, og en amerikansk neurolog har nu udviklet en app, som efter sigende har givet baseball-spillere et markant bedre syn.

App’en, som han kalder UltimEyes, er i sin enkelthed et lille program, der viser små grå pletter på skærmen, som man skal ‘fange’ med sin mus. Efterhånden bliver de mere og mere uklare, og det provokerer hjernen til at stramme op for at fortsætte ‘spillet’.

Og det har vist sig at have en mærkbar effekt, siger Aaron Seitz, som har udviklet app’en. Han har efterprøvet øjentræningen på 19 baseballspillere i Californien, og selv de, som i forvejen havde et skarpt syn, fik det skærpet endnu mere og forlænget den klarsynede distance med 31 procent i gennemsnit, fortæller han ifølge Popular Mechanics.

»Vi har brugt standard-synstavler, hvor man normalt står seks meter væk. Vi flyttede nogle af spillerne 12 meter væk fra tavlen, og de kunne stadig læse de nederste linjer. Jeg var rystet,« siger Aaron Seitz.

At kalde det øjentræning er i øvrigt en sandhed med modifikationer, for der er ikke tale om, at man får trænet musklerne i øjnene. Derimod får man stimuleret den del af hjernen, der har med synet at gøre, det såkaldte visuelle cortex.

Læs også: Tysk ekspert slår fast: Danske synstest er utilstrækkelige

Den danske synshjernespecialist Torben Helstrup giver dog ikke meget for Aaron Seitz’ opfindelse.

»Undersøgelserne er slet ikke udført ordentligt – der mangler både perspektiv og en kontrolgruppe. Det giver ingen mening at teste med traditionelle synstavler, for her måler man højkontrast i sort og hvid,« begynder han.

»I den virkelige verden er det gråt i gråt, så når vi navigerer rundt, er højkontrast ligegyldigt. Tavlerne er hurtige og effektive til at tjekke synet, men ikke så præcise. Desuden kan hjernen gætte helt vildt, når den ser på sådan en tavle – især hvis man har set på den før,« siger Torben Helstrup.

Han understreger, at man sagtens kan stimulere det visuelle cortex, men synsstyrken bliver ikke bedre af det, fordi nethinden har nogle fysiske begrænsninger.

Desuden kommer bolden med så stor hastighed, at øjet slet ikke kan følge den under alle omstændigheder, lyder det fra Torben Helstrup.

»Øjet kan beregne, hvor bolden slår ned – det er en del af træningen for sportsudøvere. Men bevægelser opfatter vi med det perifære syn og ikke det centrale syn, som man bruger til at se de små ting. I det perifære syn har vi ingen skarpe evner overhovedet. Man kan ikke træne i øst og blive bedre i vest,« understreger han.

App’en UltimEyes kan downloades til iPad HER.

Se en demo af Aaron Seitz’ app nedenfor.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>