Domstolsstyrelsens kriseramte it-projekt får lov at køre videre

Domstolsstyrelsens it-projekt Juridiske Fagsystemer får lov at leve videre på trods af årelange forsinkelser og overskredne budgetter. Det har Domstolsstyrelsens bestyrelse besluttet, efter at man kort før nytår godkendte en pilottest af det problemramte projekt.

»Domstolsstyrelsens bestyrelse har besluttet at sætte udviklingen af et nyt sagsbehandlingssystem til civile sager i gang med udgangspunkt i den platform, der er udviklet med JFS«, hedder det i en mail fra Domstolsstyrelsen til Version2.

Styrelsen afviser at svare på Version2s spørgsmål om leverandør, økonomi og tidshorisont, da man stadig stadig er i gang med at analysere og planlægge karakteren af systemets fremtidige udvikling.

Ekstraregninger og forsinkelser blev til politisk ultimatum

JFS-projektet, der kort fortalt skal udmunde i et ESDH-system til de danske retter, har været under skarp kritik fra flere kanter, siden det i starten af 2013 kom frem, at it-systemet, der er mere end tre år forsinket, ville overskride budgettet med omkring 38 millioner kroner. Dermed løb systemets pris op i minimum 106 millioner kroner.

I Juli 2013 kunne man så læse af et fortroligt aktstykke til folketingets finansudvalg, at projektet fik en tidsramme på 3-5 måneder og en økonomisk begrænsning på 4 millioner kroner. Hvis systemet ikke til den tid var sat i pilotdrift, så skulle det lukkes ned – og de mange millioner ville være tabt.

Læs også: Ny Polsag? Politikere truer med at lukke it-system til domstole efter tre års forsinkelse

Af samme aktstykke fremgik det, at et eksternt review af JFS-systemet, som udviklingshuset Globeteam er hovedleverandør på, var kommet frem til en kedelig konklusion.

»Reviewet har indikeret, at systemplatformen i JFS har udviklet sig til at være stor og kompleks i forhold til domstolenes behov, vil være forholdsmæssigt dyr at vedligeholde og kan give domstolene problemer med både drift og udvikling fremadrettet. På den baggrund anbefaler de eksterne rådgivere, at der ikke sker idriftsættelse af systemplatformen i sin nuværende form«, hedder det i aktstykket.

Læs også: Ekspert: Det kræver et lynfiks at redde it-system til 106 millioner

Bundet til leverandøren

Alligevel indgik Domstolsstyrelsen kort tid efter en kontrakt med netop Globeteam om at pilotteste det system, som virksomheden selv er leverandør på. Kontrakten var på små syv millioner kroner – penge som Globeteam kun ville få, hvis testen viste, at systemet fungerede.

Kontrakten blev ikke sendt i udbud, da man var for afhængig af den hidtidige leverandør. Hvis Globeteam endte med at godkende deres eget system, så gav kontrakten også virksomheden option på opgaver med både udrulning af systemet og to års vedligeholdelse.

Domstolsstyrelsen erkendte da også over for Version2, at man var havnet i en situation, hvor det kun var Globeteam selv, der kunne bevise at systemet ville kunne fungere, og at man derfor var bundet til leverandøren, hvis ikke projektet skulle lukke ned – og alle pengene skulle ryge på gulvet.

»De kontrakter, der er indgået gennem årene, har ikke været hængt op på, at man har kunnet få pengene tilbage. De har primært dækket en indsatsforpligtelse og ikke en resultatforpligtelse«, lød det dengang fra kontorchef Jannie Hilsbo, der beklagede, at man var endt i en såkaldt vendor lock-in.

I december 2013 accepterede styrelsen så pilottesten, og nu er det fastlagt, at Juridiske Fagsystemer skal være udgangspunkt for et fremtidigt ESDH-system til retterne.

Domstolsstyrelsen afviser som sagt på nuværende tidspunkt diskutere planer om fremtidige leverandører og projektets karakter, men Version2 følger naturligvis op på sagen.

Læs også: Leverandør skal pilotteste eget skandalesystem – og kan få millioner for at bestå

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>