Dong Energy: Det har vi lært af at finde datacenter-leverandør

Det er blevet nye tider hos Dong Energy, som efter at have bygget fire datacentre selv nu har valgt at lade andre løse opgaver, som ikke er en del af kerneforretningen.

Energigiganten gik derfor på jagt efter en leverandør af plads i et datacenter, også kaldet co-location, fortalte Lars Lilja Granberg, teknologi-konsulent hos Dong, i et oplæg på Version2’s Datacenterkonference.

»Skulle vi bygge selv, som vi har for vane, og bruge 50-100 millioner kroner på det? Eller skulle jeg se, om det var billigere at placere det et sted? Med vores nye finansplan skal vi ikke længere eje alting selv, så jeg gik i gang med at ringe til alle de store leverandører,« fortalte Lars Lilja Granberg.

Det endte med en aftale med Nianet, som var i gang med at bygge et nyt datacenter og derfor havde plads til Dong hurtigere end konkurrenterne. Samtidigt gav det mulighed for, at Dong kunne komme med ønsker til teknikken i bygningen. For eksempel kom der netværksstik fra alle dele af selve datacentret ind til de to kontorer, hvor teknikerne kan sidde ved et bord og konfigurere uden blæserlarm i ørene.

Kend dit strømbehov eller betal for meget

I processen med at finde en ekstern datacenterleverandør for første gang var det især strømforbruget, der var svært at gennemskue for Dong, som jo også selv har masser af elproduktion.

»Vi lærte i vores udbudsproces, at det er vigtigt at være ærlig om, hvad man vil have ud og stå. Vær ærlig om strømforbrug, for det er noget, der kommer til at koste penge, hvis man bestiller for meget og ikke bruger det,« fortalte Lars Lilja Granberg.

Han havde først anslået et forbrug ud fra antallet af racks, men det førte til et alt for højt første bud på strømkravene. Ved at gennemgå alt udstyret i detaljer, kunne Dong ramme helt præcist og skrue godt ned for den del af datacenter-pakken.

»Vær helt specifik omkring de komponenter, der skal flyttes, for så ved du præcist, hvor meget strøm, der er brug for,« sagde Lars Lilja Granberg.

Det samme gælder behovet for køleeffekt.

»Sørg for at lave en rigtig god kravspecifikation, for jeres egen skyld. Det koster dyrt at gætte forkert. Man betaler et månedligt gebyr for den køleeffekt, man bestiller, og så kommer strøm oveni,« sagde han.

Hans sidste råd var at få lavet en ekstern audit af leverandøren, så man får afsløret eventuelle problemer med organisering og drift.

»Vi havde en revisor ude og tale med dem i fire timer, og fik en flot rapport. Så er man sikker på, at de har styr på deres processer,« sagde Lars Lilja Granberg.

Det nye datacenter blev nødvendigt, fordi brugen af datacentrene vokser hurtigt hos energigiganten. Samtidigt bad ledelsen om at få mere moderne fall-back-muligheder, hvis der var problemer på én lokation.

»Der var ønske om et dual-setup, aktiv-aktiv, for selvom vi har fire datacentre selv, i København og i Jylland, har vi ikke mulighed for at flytte load imellem dem,« forklarede Lars Lilja Granberg.

Dongs vokseværk i datacentret sker især på storage, hvor der i dag er fire petabyte til de omkring tusind fysiske servere.

»Behovet for storage vokser med 40 procent om året, så det stiller store krav til væksten og giver et øget pladsbehov. Diske fylder stadigvæk noget,« sagde han.

Det nye Nianet-datacenter blev præsenteret af leverandørens tekniske direktør, og her skulle ikke mangle noget – og slet ikke strøm. Energikilden i centret er to hovedtavler på hver 3200 ampere.

»Der er så meget kobber i, at vi var bange for, om det blev stjålet, da det skulle installeres. Så vi havde ekstra overvågning i den periode,« sagde Per Skovgaard Rosen fra Nianet.


Per Skovgaard Rosen fra Nianet fortæller om strømforsyning i det nye datacenter.
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>