Dongs 900 havmøller satte rekord i januar og februar

En kombination af gedigent blæsevejr og omhu i vedligeholdelsen har givet rekordhøj benyttelsestid for Dong Energys 900 havmøller i årets to første måneder, oplyser selskabet.

I januar og februar nåede den samlede kapacitetsfaktor således op på henholdsvis 70 pct. og 71 pct., hvilket vil sige, at vindmøllerne har kørt hvad der svarer til fuld effekt i 70 og 71 pct. af månedernes timer. Det er aldrig sket tidligere.

Til sammenligning lå tallene for januar og februar 2013 på henholdvis 48,6 pct. og 43,6 pct. – blandt andet på grund af reparation og vedligehold.

Kapacitetsfaktor
Forholdet mellem faktisk energiproduktion på et år og den teoretiske maksimale energiproduktion (100 %) kaldes kapacitetsfaktor.
Hvis en 3 MW-vindmølle producerer 12 mio. kWh årligt, vil kapacitetsfaktoren være:
12000000 kWh / (365 * 24 * 3000kW) = 12000000 / 26280000 = 0.457 = 45,7 pct.

Tilgængelighed
Tidsrummet, hvor vindmøllen drejer, divideret med det samlede tidsrum, hvor vindmøllen burde producere strøm. Forskellige tidsrum kan trækkes fra, f.eks. i forbindelse med service.

Sidste år satte selskabets møllepark, Horns Rev 2, så vidt vides verdensrekord med en kapacitetsfaktor for de seneste 12 måneder på 52 pct.

Michael Simmelsgaard, Head of Global Operation i Dong Energy, forklarer, at januar og februar har været velsignet med meget og vedvarende vind over selskabets havmølleparker, hvilket selvfølgelig bidrager til den meget høje produktion.

»Men de imponerende resultater kan også i høj grad tilskrives en virkelig solid performance fra de teams, som arbejder dag ud og dag ind med at servicere vores flåde af vindmøller. At sikre en høj grad af tilgængelighed og høj produktion har krævet den fulde opmærksomhed på hvert enkelt komponent i vindmøllerne for at sikre, at de snurrer, som de gør,« siger han i en pressemeddelelse.

Se alle Ingeniørens artikler om vindmøller her

I årets første to måneder tilsluttede Dong Energy ti nye vindmøller på West of Duddon Sands havmøllepark i Storbritannien, hvorved Dong Energys samlede flåde i Danmark og Storbritannien kom op på ca. 900 vindmøller.

At januar og februar var ultragode vindmåneder i Danmark, fremgår også af en vindstatistik, som konsulentfirmaet EMD International driver. I indeks lå januar og februar 2014 på henholdsvis 201 og 125 på landsplan, mens de samme måneder i 2013 lå på henholdsvis 106 og 63.

Kapacitetsfaktoren er én måde at måle vindmøllernes præstationer på. En anden er den såkaldte rådighed, som angiver, hvor stor en del af tiden havmøllerne har været køreklar.

Vil du have opdateringer om vindmøller i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

For Nysted Havmøllepark, som også drives af Dong Energy og netop har rundet de ti år, fortalte den driftsansvarlige leder, Thomas Almegaard, i december, at rådigheden havde ligget på 97,4 pct. de foregående 12 måneder. Det er blandt de højeste rådighedstal på alle Dong Energys havmølleparker.

Læs også: Østersø-havmøllepark har leveret varen i ti år

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>