Dørene sparket op i kæmpe hackersag

Efterforskningen af hemmelige spor til udlandet og mulige medgerningsmænd på fri fod vil blive svækket.

Sådan har politiet og anklagemyndighedens begrundelse lydt, når de krævede dørene lukket i retten i forbindelse med varetægsfængslingen af to mistænkte i Danmarkshistoriens største hackersag.

Men det holder ikke vand.

Det har Østre Landsret netop besluttet i en såkaldt kæresag, hvor tidligere Computerworld-journalist Rune Pedersen krævede dørene åbnet, så offentligheden kan følge med i den alvorlige sag.

Og journalisten fik ret og vandt kæresagen.

“Begæringen om dørlukning burde ikke have været taget til følge,” hedder det i kendelsen.

I øvrigt gælder døråbningen både omkring den varetægtsfængslede Gotffrid Svartholm og den danske mistænkte person i sagen.

Gottfrids Svartholms forsvarer Luise Høj er “positivt overrasket” over kendelsen, da hun også har argumenteret for åbne døre.

“Jeg havde ikke regnet med, at I fik medhold, og det betyder, at offentligheden nu har en mulighed for at sætte sig ind i sagen og kan vurdere rimeligheden i de meget lange varetægtsfængslinger, der har været i den her sag. Nu kan vi endelig tale åbent om sagens kerne,” udtaler hun til Information.

Faktisk har dørene været lukket lige siden juni 2013.

Meget alvorlig sag
Ifølge Louise Høj har anklagerens plan været, at der skulle være lukkede døre frem til hovedforhandlingerne, der muligvis først går i gang til efteråret.

Men sådan skal det altså ikke være.

Sagen er den måske mest alvorlige af sin art i Danmark, hvor flere ministre har været på banen. Sågar har statsministeren måttet indkalde topministre til orientering.

Faktum er nemlig, at Rigspolitiets systemer hos CSC blev angrebet og blottet af hackere.

Herunder fik gerningsmændene adgang til Schengen-systemet, der indeholder stærkt følsomme oplysninger om efterlyste personer i hele Europa.

PET- og FE-folk har da også været med i efterforskningen af sagen, der kan give de mistænkte op til seks års fængsel.

En principiel sag om sikker opbevaring af borger-følsomme data, som vi altså fremover i offentligheden kan forvente at få lidt flere oplysninger om.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack – så alvorligt er det

Galleri: Her er Danmarkshistoriens største hackersag

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>