Firmaer pustede sig op: Brugte fiktive pc-tal for at vinde ny aftale

Fem store it-forhandlere smurte tykt på, da de i december sidste år bød ind på en ny rammeaftale under SKI (Staten og Kommunernes Indkøbsservice) om leverance af computere til kommuner og regioner.

For at komme videre i udbudsforløbet skulle de fem forhandlere, Atea, Comm2ig, KMD, Dustin og Ricoh Danmark, blandt andet opgive, hvor stor en omsætning de har på markedet for pc’er – inklusiv de tilhørende services, som installation, klargøring og support til kunderne.

Netop omsætningstallene var det afgørende kriterium for at gå videre fra SKI’s prækvalifikation til udbudsfinalen, som foregår senere i denne måned. Her vil SKI udvælge tre forhandlere, der det næste år får lov til at levere pc’er på den nye aftale, som ifølge udbudsmaterialet vil udløse salg for op mod 150 millioner kroner.

Efter prækvalifikationen har SKI udsendt mail til deltagerne i udbuddet. Computerworld har fået adgang til en mail, hvor det fremgår, at de fem forhandlere, som blev prækvalificeret, tilsammen har opgivet en ret opsigtsvækkende omsætning på i alt 8,5 milliarder kroner.

“Det er en lidt pudsig måde at gøre det på”

Tallene fra de fem forhandlere har vakt opsigt i forhandlerkredse, hvor flere kilder peger på, at de 8,5 milliarder kroner ligger et pænt stykke over det totale salg af professionelle pc-løsninger til både private og offentlige kunder på det danske marked.

SKI oplyser ikke, hvilke tal de enkelte forhandlere har meldt ind. Men af mailen fra SKI fremgår det, at de fem bud fordeler sig med henholdsvis 3,0 milliarder, 2,0 milliarder, to gange 1,5 milliarder og endelig et bud fra en forhandler, som opgiver en omsætning på godt en halv milliard kroner.

“Stærk konkurrence”
Hos analysefirmaet IDC bekræfter senioranalytiker Anders Elbak, at de 8,5 milliarders omsætning formentlig er større end den totale omsætning på hele det danske marked for professonelle pc-løsninger, som han anslår til at ligge på omkring 7-8 milliarder årligt.

“Det professionelle marked for traditionelle pc’er, tablets og tynde klienter er på godt og vel fire milliarder kroner. Hertil kommer en milliard eller lidt mere til skærme og tilbehør og godt og vel et par milliarder til installation og support,” siger Anders Elbak.

SKI oplyser ikke, hvor mange forhandlere der har forsøgt at komme igennem prækvalifikationen, og hvilke omsætningstal de vragede kandidater har opgivet. SKI skriver dog, at “der har været en stærk konkurrence blandt de indkomne ansøgninger”.

Derfor er det nærliggende, at de samlede omsætningstal, som SKI har modtaget, ligger betydeligt højere end de nævnte 8,5 milliarder kroner.

Fortsættes …

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>