Her er statens forsinkede it-projekter

Med en forsinkelse på næsten to år tager Digitaliseringsstyrelsen projekt Fællesoffentlig Datafordeler prisen som det hårdest ramte i seneste udgave af It-projektrådets statusrapport.

Hvert halve år sender It-projektrådet nemlig en oversigt ud om alle it-projekter i staten til mere end 10 millioner kroner, og denne gang får 22 ud af 27 projekter et grønt trafiklys for at være på budget og følge tidsplanen, ét projekt er i gult, mens fire projekter får en rød lampe.

Udover altså Fællesoffentlig Datafordeler er det Miljøministeriets PDE-projekt til miljøgodkendelser, Værdipapir 2012 fra Skat og Prüm Fingeraftryk hos Rigspolitiet, som er havnet i problemer.

Og i det halve år, som rapporten dækker, er fem projekter faktisk også blevet aflivet, i erkendelse af, at de ikke ville ende godt.

It-projektrådet glæder sig over, at de fleste projekter kører godt, men har også fået øje på tendenser, der ikke falder i rådets smag. Flere projekter har for eksempel kunne nedskrive de samlede udgifter, hvilket tyder på, at der blev budgetteret for højt fra starten. Dermed sikrer et it-projekt sig mod at skulle tilbage til for eksempel Folketingets finansudvalg og bede om flere penge undervejs, hvis noget ændrer sig, men det er ikke en god praksis, mener rådet. Det bliver nemlig for nemt at bruge flere penge end nødvendigt undervejs, hvis de allerede er bevilget.

Der bliver heller ikke lyttet nok til It-projektrådets anbefalinger. Af de syv projekter, som i dag er blevet forsinkede, fik fem af dem at vide fra starten af, at tidsplanen var for stram. Men kun to af dem valgte efterfølgende at følge rådet og ændre på tidsplanen. Det giver problemer nu.

Hos foreningen IT-Branchen, der repræsenterer leverandørerne, er man godt tilfreds med It-projektrådets indflydelse på de statslige it-projekter de seneste år. Så formlen bør bredes ud til hele den offentlige sektor, lyder meldingen.

»Der er kommet bedre styr på de offentlige it-projekter. Det er meget positivt, at vi er på vej i den rigtige retning. It-projektrådet har uden tvivl vist sit værd. Lige nu er det kun statens it-projekter, der får den hjælp. Det vil være en rigtig god idé, at udvide modellen med it-projektrådet, så det også kan se på de store it-projekter i kommunerne og regionerne,« udtaler Morten Bangsgaard, direktør for IT-Branchen, i en skriftlig kommentar.

Læs statusrapport for statens it-projekter (pdf)
Læs bilag til statusrapporten (pdf)

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>