Lynhurtig telefoni i HD på vej: slut med at fortryde opkald

I løbet af 2015 lancerer TDC Volte eller Voice-over-LTE. Det vil sige taleopkald via telekoncernens 4G-net. Et net, der i øvrigt i år er under heftig udbygning, og som TDC forventer dækker 99 pct. af befolkningen til februar næste år.

På et pressemøde kunne koncerndirektør i TDC Peter Schleidt blandt andet fortælle om virksomhedens planer for Volte.

»I det nye er det pakkebaseret, som IP-trafik. Det betyder, at når man ringer til hinanden, så tager det ikke seks sekunder, som det tager i gennemsnit for mobiloperatørerne, før den ringer i den anden ende. Den ringer [nærmest] i samme millisekund, man trykker på knappen, så man kan ikke nå at fortryde mere,« sagde han.

Derudover bliver 4G-taleopkaldene i HD-kvalitet, altså forudsat, der er en 4G-forbindelse i begge ender af kaldet. Hvis HD-tale på mobilen lyder bekendt, så er det, fordi flere teleoperatører, inklusive TDC, tidligere har lanceret HD-voice på 3G-telefoni. Forudsat håndsættet understøtter det.

Læs også: TDC-fif: Sådan kommer du på vores 3G-net, selvom telefonen viser E

Men HD via 3G forudsætter i dag også, at begge telefoner har en 3G-forbindelse hos samme operatør – det virker altså ikke på tværs af de danske operatører. Sådan er det ikke med Volte. Hvis operatøren understøtter det, så fungerer det ifølge Peter Schleidt på tværs af netværkene.

TDC fortæller, at det ikke er alle 4G telefoner som understøtter Volte. Mange af de terminaler (telefoner, mm.), som er på markedet i dag, er dog forberedte til Volte, som kan aktiveres igennem software-opgradering af apparatet.

Desuden byder Volte, med den noget lavere latency (forsinkelse) og højere båndbredde sammenliget med gængs 3G, også på mulighed for videoopkald i ordentlig kvalitet, fortalte Peter Schleidt.

Endeligt skulle Volte, der er IP-baseret, også give større mulighed for integration med apps på telefonen, end tilfældet er i dag. Som et løst eksempel nævnte Peter Schleidt en LinkedIn-profil, der popper op i kontekst med den person, der ringer. Men lod også forstå, at mulighederne er mange i forhold til app-integration.

Ingen bud på præcist hvornår

Han kunne ikke sige nærmere, hvornår i 2015 TDC forventer at kunne tilbyde Volte – og ej heller, om det bliver en tilkøbsydelse.

»Vores plan er at komme først, nu må vi se, om vi kommer først,« siger han.

Umiddelbart er der ingen af de øvrige tre operatører, der går med konkrete Volte-planer. I hvert fald ikke nogen, de vil ud med.

Kommunikationschef hos 3 Tanja Krebsø oplyser i en mail, at virksomheden arbejder på at kunne implementere det så hurtigt som muligt, men:

»Vi kan dog ikke på nuværende tidspunkt give et bud på, hvornår det kommer.«

Telias kommunikationsafdeling oplyser, at VoLTE indtil videre ikke er noget, virksomheden har valgt at prioritere.

Hos Telenor fortæller seniorrådgiver Tom Lehn-Christiansen i virksomhedens kommunikationsafdeling i en mail:

»Volte er noget, vi kigger på. Hvornår vi kommer med det, afhænger blandt andet af, hvordan situationen udvikler sig på terminalsiden, altså hvornår der kommer en kritisk masse af Volte-parate 4G-telefoner.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>