Mistanke om sminkede tal: Eksperter sår tvivl om offentlige it-succeser


Her er It-projektrådets medlemmer

It-projektrådet har til opgave at rådgive, komme med konkrete værktøjer og systematisk risikovurdere alle statslige it-projekter over 10 millioner kroner.

Rådet består af:
Formand Mogens Pedersen fra Finansministeriet

Næstformand Birgit W. Nørgaard, bestyrelsesmedlem og blandt andet tidligere direktør i Gronmitj Carl Bro og McKinsey-konsulent

Lillian Mogensen, Direktør Forretningsudvikling & HR, ATP
Michael Moesgaard, It-direktør Dong

Lars Mathiesen, nystoppet it-direktør i Nykredit

Jørgen Bardenfleth, bestyrelsesmedlem og direktør for Intels og Microsofts danske selskaber
Mads Tofte, rektor IT-Universitetet

Erik Andreasen, underdirektør i Danske Bank

Jesper Jarmbæk, tidligere direktør hos Kort- og Matrikelstyrelsen

Ole Kjær, direktør Skatteministeriet

Anne Marie Jess Hansen, kunde- og projektdirektør, Forca


Der er tilsyneladende kommet mere styr på it-projekterne i staten.

Det er sket, efter at Finansministeriet i 2010 sparkede gang i mere systematisk kontrol med de store, statslige it-projekter.

Statens It-Projektråd har netop udsendt sin halvårlige statusrapport med it-projekter over 10 millioner kroner, hvor det viser sig, at 22 ud af de 27 større statslige it-projekter kører efter det estimerede budget og den skemalagte tidsplan.

Det er en fremgang fra sidste statusrapport, hvor der var 10 projekter i grøn status, mens to var gule som en advarsel, og fem blinkede rødt som tegn på, at de var ved at køre af sporet.

Nu er vi nede på ét gult og fire røde projekter.

Kan succes skyldes sminke? 
Rådet angiver samtidig mellem linjerne i sit forord til statusrapporten, at årsagen til de pæne tal kan være, at der i starten af projekterne er sminket med overbudgetter.

En årsag hertil er rådets konstatering af, at myndighederne dermed undgår at skulle tilbage til Finansministeriet med hatten i hånden.

Fakta er, at der ved denne statusrapportering er blevet nedjusteret i budgetterne i ‘en del projekter’, hvilket får dem til at se ud som om, at de går under budget. 

“Det står ikke klart, om nedskrivningen af forventningerne skyldes billigere projekter, eller om projekternes økonomi har været estimeret for højt fra begyndelsen, og dette forhold vil rådet søge at få mere viden om,” lyder det i statusrapporten fra It-Projektrådet.

Rød – igen igen
I denne ombæring er ét projekt i gul status (Nyt ESDH i Udenrigstjenesten hos Udenrigsministeriet), mens ‘kun’ fire ud af de 27 statslige it-projekter er i rød status og på seriøs slingrekurs.

Der er hovedsageligt tale om store tidsoverskridelser i de rødmarkerede projekter, angives der i rapporten. 

Blandt disse røde projekter tæller “PDE – Digitalisering af miljøgodkendelser og tilsyn” under Miljøministeriet og “Prüm fingeraftryk” hos Rigspolitiet, der begge er under re-planlægning, hvilket skyldes, at de også var i rød status ved sidste revision.

Artiklen fortsætter på næste side…

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>