Nu får Danmark fælles patientjournaler


Afdelingslæge Karsten Kindberg demonstrerer, hvordan han kan få fuld journal frem for alle patienter, uanset region. Foto: Asger Simonsen/RSI

Beslutningen om, at hvert enkelt amt i tidernes morgen skulle have sin egen elektroniske patientjournal – som ikke kommunikerede med andre amters systemer – har fået mange tæv igennem årene.

Konsekvensen har i årtier været, at en læge ikke kunne se, hvad hospitaler i andre dele af landet havde noteret i deres patientjournaler, hvilket kunne være kritisk, hvis en borger blev akut syg uden for sin hjemstavn.

Men nu er der håb: Fire ud af landets fem regioner har nu koblet deres egne patientjournaler til den fælles, nationale Sundhedsjournal, som hver nat bliver opdateret med data fra hele landet. Det fortalte organisationen Regionernes Sundheds-it, RSI, på et pressemøde på Hvidovre Hospital tirsdag.

»Den gamle diskussion om EPJ må være død nu. Nu har vi et nationalt EPJ gennem Sundhedsjournalen,« sagde Jens Andersen, direktør for RSI.

Dog mangler Region Midtjylland stadig at blive helt klar – det sker ’i løbet af foråret’, mens Region Hovedstaden nu som den næstsidste region officielt lancerer Sundhedsjournal på alle regionens hospitaler.

Læger er smugstartet

Faktisk har der i hovedstaden været adgang til den nationale journal i et par måneder allerede, hvis man ønskede det, og det havde afdelingslæge Karsten Kindberg allerede udnyttet. Hans afdeling, Intensiv Terapi, tager imod de patienter, som skal have akut hjælp, for eksempel efter en trafikulykke.

»Før kunne jeg ikke se noget på patienten uden for regionsgrænsen. Nu kan jeg se hvad alle andre læger har skrevet om patienten, og jeg kan se blodprøver og laboratoriesvar. Hvis jeg for eksempel kan se, at patienten også for to år siden havde dårlig nyrefunktion, så er det nok ikke grunden til, at patienten er bevidstløs nu,« forklarede han.

Læs også: Her er hospitalernes it-projekter for de næste tre år

Et opslag i en bevidstløs patients journal kan også for eksempel vise, at lungefunktionen generelt er svag, så lægerne kan tage højde for det i behandlingen. I nogle tilfælde kan sådanne oplysninger være forskellen på liv og død.

Sundhedsjournalen, som borgerne også selv har adgang til på Sundhed.dk, er i version 1.0, mens næste version forventes klar i løbet af 2016. Her er planen også at have billedmateriale indbygget, typisk røntgenbilleder. Får man en nem måde at tilknytte billeder til en patients journal, er der også mange andre muligheder, lød det fra afdelingslægen.

»Jeg kører også som akutlæge, og det kan også være en fordel at kunne sende billeder af det trafikuheld, en patient har været udsat for, til hospitalet. Det er en hjælp, når man skal vide, hvor alvorligt de er kommet til skade,« sagde Karsten Kindberg.

Mangler kommunerne

EPJ-systemet, han slog op i, får ikke automatisk lagt alle oplysninger fra andre regioner ind, men kræver et opslag i den nationale Sundhedsjournal. Omvendt bliver alle data, som bliver tastet ind på Hvidovre Hospital, i løbet af natten flettet ind i den nationale journal.

Gennem det Fælles Medicinkort, som alle regioner nu bruger, er der også medicinoplysninger på alle patienter, og udover hospitaler kommer de praktiserende læger også med på Sundhedsjournalen. De bruger dog flere forskellige it-systemer, så det er lige nu kun en del af dem, der er koblet på, mens resten er på vej. Den sidste del af sundhedssektoren, kommunernes pleje, er ikke integreret med Sundhedsjournalen, men det er en del af planen for næste version.

Udover at alle borgere kan tjekke deres egne oplysninger på Sundhed.dk, kan de også altid se, hvem der ellers har haft adgang til oplysningerne, som en forsikring mod misbrug.

Læs også: Dansk IT: Danskerne skal selv uploade livsvigtige data til ny sundhedsjournal

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>