Ny elektrisk luksus-sportsvogn får supereffektivt flowbatteri

Historien om elbilers begrænsede rækkevidde med traditionelle lithiumionbatterier er blevet fortalt utallige gange. Det vækker derfor opsigt, når en bilproducent fortæller, at de kan øge batterikapacitet fem gange ved at bruge et såkaldt flowbatteri. Princippet bygger på to tanke med hver sin elektrolyt. De to elektrolytter pumpes rundt i et system, hvor de passerer forbi hinanden, separeret af en membran, hvorigennem kun elektronerne kan passere. Det skaber strøm til bilens elmotorer.

Der er netop, hvad virksomheden nanoFlowcell med base i Liechtenstein og udviklingsafdeling i Zürich har gjort. Metoden, der ligner en kombination af et genopladeligt batteri og en brændselscelle, er ikke ny. Faktisk har ideen været forsøgt anvendt til energilagre, men med varierende succes.

Læs også: Forsker: Nyt flow-batteri løser kun det ene af elbilernes to problemer


Princippet i opbygningen af bilen Quant E

Nu har nanoFlowcell bygget en mobil enhed ind i en sportslimousine kaldet Quant E. Her er der ikke sparet på hverken præstationer eller markedsføringsbudget. Se for eksempel reklamevideoen nederst på siden. Bilen er netop blevet præsenteret på den igangværende biludstilling i Genève.

Fordelen ved flowbatteriet er en energitæthed på op til 600 Wh/kg, hvilket er cirka fem gange højere end for lithiumionbatterier. Effekten ligger på omkring 6 kW/kg. Når elektrolytterne er opbrugt, skal de udskiftes med nye. Men da de begge er flydende og ufarlige, kan de hældes på som man i dag hælder benzin på en bil. I Quant E er der to tanke på hver 200 liter. Med et normalforbrug på 20 kWh per 100 km giver det en rækkevidde på 600 km.

Når den elektriske energi bliver skabt i flowcellen, sendes den til to superkapacitorer, som er i stand til at lagre store mængder energi i kort tid. Herfra styres energi videre til bilens fire elektriske motorer.

I pressematerialet fra nanoFlowcell nævnes der ikke noget om, hvor de anvendte elektrolytter kommer fra. Blot, at man kan hælde dem på bilen lige så let som man hælder benzin på en bil med forbrændingsmotor.

NanoFlowcell har netop indgået et partnerskab med den tyske elektronikgigant og underleverandør til bilindustrien Bosch. Sammen vil de videreudvikle flowbatteriet fra en prototype til et egentlig produkt, der kan bruges i biler.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>