Open-source-aktivist får præinstalleret Windows-licens refunderet – på en måde

Der følger ofte en præinstalleret Windows med i forbindelse med købet af en computer. Det er blevet betegnet som en Microsoft-skat, fordi ikke alle ønsker at bruge det kommercielle program, men alligevel ender de inddirekte med at betale for det, da det er svært at købe en computer uden. Nu er det lykkedes Open Source-aktivist Ole Tange at få Acer til at refundere nogenlunde, hvad der svarer til licensen for styresystemet.

Alligevel er han dog ikke helt tilfreds med udfaldet af sagen, som startede i begyndelsen af oktober 2013.

»Jeg er ked af, det ikke er en afgørelse, alle kan bruge,« siger Ole Tange til Version2.

Ganske vist har han fået de de 692 kroner fra Acer, som open source-aktivisten havde fundet frem til, ville være en rimelig pris at få refunderet for den ubenyttede Windows-licens. Men Acer betragter det imidlertid ikke som en refusion, men en godtgørelse for lang sagsbehandlingstid. Det læses ud af en mailkorrespondance, Ole Tange har lagt ud på IT-Politisk Forenings hjemmeside.

Læs også: Dell overgiver sig: Refunderer Windows-licens

Af mailudvekslingen mellem Acer’s support og Ole Tange fremgår det i første omgang, at Acer computeren skal sendes til Acer’s service-afdeling i Tyskland, og at brugeren skal betale forsendelsesomkostningerne. Her vil styresystemet så blive fjernet ligesom klistermærket med Certificate of Authenticity også vil blive fjernet fra computeren.

Ole Tange finder det dog ikke rimeligt at skulle sende computeren til Tyskland, hvor han vel at mærke selv skal betale forsendelsesomkostningerne.

Øjensynligt går Acer så med til at refundere 40 euro, svarende til 298,5 kroner uden at få computeren tilsendt. Acer henviser til, at det er det, virksomheden betaler for Windows-licenserne. Ole Tange er villig til at acceptere beløbet, såfremt Acer vil dokumentere, at virksomheden betaler 40 euro for Windows.

Den dokumentation får han dog ikke. Efter lidt skriven frem og tilbage, henviser Ole Tange i en mail til en fransk dom, hvor Acer har tabt en tilsvarende sag. Og i den forbindelse lægger han op til et sagsanlæg mod virksomheden.

Læs også: Poul-Henning Kamp vs Lenovo – se hele retssagens forløb her

Fire dage efter, 26. februar, modtager han en mail, hvor Acer tilsyneladende har ændret fuldstændig kurs. Af mailen fremgår det, at han godt kan få de 692 kroner fra virksomheden, han bad om i første omgang, uden at sende maskinen til Tyskland. Acer kalder det dog ikke tale om refundering for licensen, men for kompensation for den lange sagsbehandlingstid.

Afsenderen på den sidste mail, Robin, henviser til, at support-medarbejderne ikke har været opdateret på Acers procedurer på området, og det tager han det fulde ansvar for. Ifølge mailen er virksomhedens regelsæt på området, at maskinen skal returneres til Acer 30 dage efter købet, såfremt kunden ønsker at få refunderet Windows-licensen. Og forsendelsen skal ske for kundens regning.

Og den model giver Ole Tange ikke meget for.

»Jeg tror ikke, der er mange der vil gøre det – det giver ingen økonomisk mening at gøre det,« siger med tanke på forsendelsesomkostningerne til Tyskland,hvor support oprindeligt ville have ham til at sende computeren til.

Sagen leder tankerne hen mod Version2-blogger Poul-Henning Kamps kamp for at så refunderet en Windows-licens på en Lenovo-maskine. Dommeren i retten i Lyngby, endte med at vurdere, at Poul-Henning Kamp ikke havde krav på af få pengene refunderet.

Læs også: Poul-Henning Kamp tabte til Lenovo: Han var for klog

Dommeren, Søren Holm Seerup henviste blandt andet til, at ‘sagsøger er for klog,’ og at den beskyttelse almindelige forbrugere er dækket af, derfor ikke gør sig gældende.

Selvom Ole Tange ifølge Acer endte med at få de 692 kroner som kompensation og ikke som refusion, så er han ikke utilfreds.

»Det er et skridt i den rigtige retning, hvor Poul-Henning Kamps sag var et skridt i den forkerte retning,« siger Tange og fortsætter:

»Jeg kan ikke være ked af det, jeg har jo fået det beløb, jeg bad om. Så kan jeg ikke være utilfreds. men jeg ville gerne have haft, at sagen var mere principielt.«

Version2 har rettet henvendelse til Acer, blandt andet for at få svar på, hvordan det kan være, computeren skal sendes til Tyskland. Virksomheden er ikke vendt tilbage inden deadline. Vi vender tilbage med en eventuel opfølgning.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>