Ophold i mørke kan forbedre hørelsen markant

Et amerikansk forskerhold har gravet dybere i, om det kan være rigtigt, at musikalske genier som Ray Charles og Stevie Wonder har haft musikalsk fordel af deres blindhed.

Hidtil har observationer og hjernescanninger vist tegn på, at blinde har en skærpet høresans, men nu har neurologer ved universitetet i Baltimore undersøgt sagen nærmere ved at isolere mus i mørke og måle deres hjerneaktivitet i den midterste dele af hjernen kaldet auditory cortex, hvor hjernen afgør, hvad lyd er, hvor høj lyden er, og hvor den kommer fra, skriver Nature.

Mørke styrkede neuronerne

Forskerne opdagede, at musene i mørke efter en uge var bedre til at skelne mellem frekvenser og tonehøjder, og i hjernen var forbindelsen mellem neuronerne blevet styrket, hvilket normalt kun sker under opvæksten.

Musenes forbedrede høresans aftager dog, når de bliver sluppet ud i den farverige verden igen. Om det samme vil være tilfældet med mennesker er uvist og vil kræve yderligere undersøgelser at afklare.

Forskerne forventer dog en del ligheder og peger på, at ophold i mørke kunne være en mulighed for at få ældre mennesker til hurtigere at få gavn af CI-apparater (cochlear implant), der er et elektronisk apparat, der omdanner akustisk information til elektriske impulser. Ofte har ældre langt sværere ved at genvinde hørelsen med et sådant implantat end yngre mennesker, og forskerne mener, at ophold i mørke kan være en vej til at hjælpe de ældre.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>