Palæontologer har fundet en ‘kylling fra helvede’

Onsdag identificerede forskere fra Carnegie Museum of Natural History i Pittsburgh et fossil, som tilsyneladende stammer fra dinosauren Anzu Wyliei.

Og eftersom den har et lille næbbet hoved og en slags kam oven på hovedet, er den blevet døbt ’Kyllingen fra helvede’, skriver Reuters.

Forskerne har travlt med at fortælle om dinosaurens mærkelige udseende, og en af palæontologerne mener sågar, at folk kunne have været fristet til at grine ad den, hvis de stødte ind i den. Men de skulle nok ikke komme for godt i gang, for fossilerne afslører også, at kyllingen havde noget skarpe kløer på hænderne og lange ben til hurtigløb.


Helvedeskyllingen levede formentlig for omkring 150 mio. år siden og fik nogle år på bagen, før dinosaurene blev udryddet. Foto: Carnegie Museum of Natural History

Fossilerne blev fundet tre steder i de to amerikanske stater North og South Dakota, og at der er tale om en fuglelignende sag, bliver ud over det tandløse næb understøttet af en formodning om, at kyllingen har været dækket af fjer. Dette er dog ikke endeligt bekræftet, da der ikke er fundet fossiler af fjer.

Faktisk er det op mod hundrede år siden, de første knogler blev fundet af, hvad der formodes at have været en fuglelignende dinosaur, men forskerne har ikke helt kunnet samle puslespillet, før der dukkede mere op, så skelettet nu er 80 procent komplet.

Læs også: Hemmelig dinosaurkoloni levede videre i en halv million år

Størrelsesmæssigt ligger kyllingen i omegnen af at være 3,4 meter lang, halvanden meter høj ved hoften og vejede et sted mellem 200 og 300 kg. Ifølge forskerne kunne den godt minde lidt om den australske kasuar på grund af hanekammen på hovedet.

Den ældste kendte fugl er omkring 150 mio. år gammel, og en del er hidtil fundet i Asien. Faktisk kunne denne fuglelignende dinosaur godt minde om Oviraptoren fra Asien, mener palæontologerne og henviser til de fossiler, der er fundet af denne, som sidder og ruger på æg.

Teknologi og forskning i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Forskerne forestiller sig, at kyllingen fra helvede har hygget sig ved floder og sumpe i et varmt, fugtigt og lavtliggende miljø, som f.eks. findes i staten Louisiana. Og den har formentlig haft selskab af den kendte Tyrannosaurus rex.

Hvor Tyrannosaurus rex formodes at have været kødædende, mener forskerne imidlertid, at helvedeskyllingen har gnasket på alt fra blade, frugter og blomster til pattedyr, der lige kom forbi. De hule knogler peger i hvert fald på kødædende tendenser.

Derfor er det heller ikke sikkert, at Tyrannosaurus rex og kyllingen har levet fredeligt side om side – kyllingen kan sagtens være endt på Tyrannosaurus rex’ middagsbord, formoder forskerne.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>