Rådet for Digital Sikkerhed: Ikke nødvendigt at bryde persondataloven med nye vælgererklæringer

Et lovforslag, der er fremsat af økonomi- og indenrigsminister Magrethe Vestager, skal digitalisere de vælgererklæringer, der afgives som støtte til partier, der ønsker at stille op til folketinget. Det skal gøre optællingsproceduren lettere, men det er i strid med persondataloven. Den forbyder nemlig, at det offentlige har edb-registre om borgeres politiske sympatier, hvis disse oplysninger ikke er offentligt tilgængelige.

Læs også: Partier skal kunne samle digitale underskrifter – men hvordan holdes politiske sympatier hemmelige?

Derfor har ministeren anbefalet, at man i dette tilfælde fraviger persondataloven, og det får nu rådet Rådet for Digital Sikkerhed til at kritisere forslaget og oplyse, at man sagtens kan lave en løsning, der ikke registrerer hvilken borger, der har afleveret hvilken vælgererklæring.

»Rådet finder det oplagt at anvende privatlivs-sikrende teknologier, når der sker registrering vedrørende vælgernes politiske forhold. Det vil have væsentlig betydning for borgernes tryghed og tillid til det offentlige. Elektronisk indhentning af vælgererklæringer er et oplagt eksempel på et nyt offentligt it-system, hvor Danmark med fordel helt fra start kan indbygge privatlivsbeskyttelse,« udtaler Birgitte Kofod Olsen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

Mere konkret anbefaler rådet, at man eksempelvis benytter privacy Attribute Based Credentials, der anonymiserer digitale signaturer – på den måde, pointerer rådet, ville borgeren kunne logge på med NemID og generere en digital token, med hvilken vedkommende kunne afgive sin vælgererklæring – helt anonymt.

I et ministersvar understreger Magrethe Vestager dog, at man har taget højde for problematikken ved at begrænse ministeriets adgang til de relevante data.

»Frem til anmeldelsen af et parti vil afgivne vælgererklæringer således blive lagret i det digitale system på en sådan måde, at ministeriet ikke kan få adgang til oplysninger om, hvilket parti den enkelte vælgererklæring er afgivet til støtte for. Ministeriet vil således først få adgang til selve indholdet af de afgivne vælgererklæringer, hvis partiet anmelder sig over for ministeriet med henblik på at blive opstillingsberettiget til Folketinget eller Europa-Parlamentet,« lyder svaret fra Magrethe Vestager.

Dermed fastholder Magrethe Vestager altså, at det er nødvendigt at fravige persondataloven for at lave en effektiv digitalisering af vælgererklæringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>