S om fiber-prisklemme: TDC har en ’anløben’ forretningsmoral

Iværksætterfirmaet Gigabit fik en lang næse, da firmaet bad om adgang til de fiberforbindelser, som TDC overtog med købet af fiberselskabet ComX.

TDC opkræver nemlig en højere en gros-pris for at leje sig ind på kablerne, end TDC selv kræver af beboerne i boligforeningen, som får internet gennem de samme kabler. Sådan en prisklemme, som det kaldes, er der regler for på TDC’s kobbernet, men altså ikke på fibernettet. Og det vil tage årevis, før Erhvervsstyrelsen kan have nye regler klar.

Læs også: Monopol-anklage: TDC tager mere for en gros-fiberleje, end privatkunderne skal betale

Læs også: Ingen regler mod TDC’s prisklemme på ComX-fiber i nærmeste fremtid

Dermed gør TDC ikke noget ulovligt, konstaterer Socialdemokraternes it-ordfører Karin Gaardsted – det er reguleringen, der er problemet.

»TDC udnytter, at reglerne ikke er på plads i forhold til fiber – det kan man sige er en lidt ’anløben’ forretningsmoral, men det er ikke ulovligt. Det er op til os som politikere at sikre, at reglerne bliver reguleret, så konkurrencen mellem selskaberne er til stede,« skriver Karin Gaardsted til Version2.

Da TDC købte ComX i november, skrev Version2 om, hvordan ComX-fiberen dermed ville falde ind under den regulering, som TDC er underlagt som markedets helt dominerende aktør. Dermed kunne andre firmaer få adgang til at leje sig ind på fiberkablerne fra ComX. Det fik dengang Karin Gaardsted til at melde ud, at politikerne ville holde øje med TDC:

»I forhold til politiske værktøjer har vi jo forpligtiget TDC til at stille infrastrukturen til rådighed for konkurrenterne til en rimelig leje. Hvis TDC bliver lidt for kreative og forfalder til ’narrestreger’, som vi så det var tilfældet med DONG-opkøbet, synes jeg, vi bliver nødt til at gribe griber bolden politisk. Men jeg både håber og tror, at TDC tager ansvaret på sig,« skrev hun dengang.

Læs også: Politisk advarsel til TDC efter ComX-opkøb: Vi holder øje med jer

Men i dag er det begrænset, hvad hun kan tilbyde af hjælp til Gigabit, som kan se frem til en lang juridisk proces, før det bliver forbudt for TDC at sætte konkurrenter i en prisklemme også på fibernettet. Alene markedsanalysen, der skal danne baggrund for nye regler, tager et år.

Karin Gaardsted er tilfreds med, at det langvarige arbejde allerede er sat i gang.

»Området udvikler sig hele tiden – nogle selskaber skifter ejere, hvorefter konkurrencesituationen ændres, og det kan fordre nye tiltag fra Erhvervsstyrelsen. Jeg er derfor tilfreds med, at Erhvervsstyrelsen allerede siden efteråret har været i gang med en revision af prisklemme-reglerne,« skriver hun.

Men når reglerne skal baseres på fakta, tager det tid, lyder meldingen.

»Vi bliver nødt til i arbejdet med dette område at være fremsynede, så vi hele tiden kan forudse, hvilke konkurrenceproblemer, der vil kunne opstå, så vi så vidt muligt undgår, at firmaer som Gigabit kommer i klemme. Det er især vigtigt, fordi det tager en rum tid, før regler kan ændres. Alle er interesserede i at regler vedtages på baggrund af fakta. Det kræver desværre tid. Jeg er på det rene med, at der kommer nye regler fra EU, men vi bør kunne foretage analyser samtidig med, at vi venter på EU, så vi udnytter ventetiden maksimalt,« skriver it-ordføreren.

Hendes hjælp til Gigabit og andre, der ønsker at konkurrere med TDC på ComX-fiberen bliver at bede Erhvervsstyrelsen om at skynde sig. Reel konkurrence er nemlig til gavn for forbrugerne.

»Derfor vil jeg kontakte Erhvervsstyrelsen og få en status på, hvor langt de er med den analyse, der skal ligge til grund for ændringer i regelsættet og i øvrigt opfordre til, at der hurtigst muligt handles til fordel for konkurrencesituationen og forbrugerne,« skriver Karin Gaardsted.

TDC har tidligere forklaret, at man bruger den en gros-pris, som Erhvervsstyrelsen har fastlagt som den maksimalt tilladte pris. Selskabet tilføjer til denne artikel følgende kommentar til sagen:

»Vi kører indtil videre med de samme priser, som ComX tog. Som du forklarer det, lyder det til, at man som service provider er i stand til at tjene penge på hastigheder over 10 megabit/s. Og når man kun satser på fiber, må man gå ud fra, at det er højere hastigheder end 10 Mbit/s, man satser på,« siger Rasmus Avnskjold, pressemedarbejder hos TDC, til Version2.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>