Så gammel er Windows XP

Den 24. august 2001 fløj direktørerne fra verdens seks største pc-producenter i to helikoptere fra Microsofts hovedkvarter i Redmond i delstaten Washington med hver deres cd-rom i tasken. På cd-rommen lå den færdige udgave af Windows XP.

Den 8. april 2014 udløber supporten officielt for Windows XP, når Microsoft frigiver den sidste runde sikkerhedsopdateringer til det næsten 13 år gamle styresystem.

Hvis det ikke føles som lang tid siden, Windows XP blev frigivet, så har Version2 her samlet en stribe fakta, som kan sætte de 13 år i perspektiv.

Da Windows XP blev lanceret, vidste vi stadig ikke, om Ross og Rachel ville finde sammen i Friends. Det fik vi først svar på samme år, som Service Pack 2 til Windows XP blev frigivet.

Sad du hele natten og spillede EverQuest, som var det største MMORPG i 2001, så ville du ikke kunne holde dig vågen med cola fra en 2-liters flaske, medmindre du havde købt den i en kiosk, der parallelimporterede de store flasker. Coca-Cola i Danmark solgte 1,5 liter som den største flaske.

Din nye pc med Windows XP kunne være fra Compaq. Og det var mest sandsynligt, at den var en desktop-model. Selvom det næsten er 10 år siden, salget af bærbare pc’er overhalede salget af desktop-modeller, så var desktoppen stadig dominerende i Windows XP’s første leveår.

Britney Spears var popprinsessen, som endnu ikke havde kysset med Madonna eller haft sit sammenbrud, da Windows XP kom på gaden. Til den danske lanceringsfest havde Microsoft hyret pigebandet EyeQ fra TV 2′s Popstars.

Hvis du så video på internettet på din Windows XP-maskine, så havde du sikkert installeret RealPlayer. YouTube kom først til, da Microsoft var godt og grundigt forsinket med Windows Vista. Blu-ray var i øvrigt stadig kun en prototype.

Købte du din nye Windows XP i butikkerne i Tyskland, Frankrig eller Italien, så kunne du stadig betale i d-mark, franc og lire. Men den første film i Ringenes Herre-trilogien havde endnu ikke fået premiere, så du ville ikke have hvisket ‘my preeeecious’, da du fik fingre i æsken.

Antallet af danske Oscar-vindere er blevet mere end fordoblet i Windows XP’s levetid. Sidste gang, Danmark var vært for det internationale melodi grandprix, var i øvrigt samme år, som Windows XP så dagens lys.

Povl Nyrup var statsminister, da Windows XP udkom, og du så ham tabe til Anders Fogh Rasmussen på dit billedrørs-tv, hvis du da ikke havde investeret i plasma.

I 2001 var den gennemsnitlige koncentration af CO2 i atmosfæren 371 parts-per-million. I 2013 var den steget til 395 parts-per-million. Til sammenligning er antallet af Star Wars-film i perioden vokset fra fire til seks.

2001 var også året, hvor den første iPod kom på markedet. Men du kunne ikke købe et musiknummer fra iTunes Store, som endnu ikke eksisterede. Napster var netop blevet lukket ned, da Windows XP kom på gaden, men i stedet kunne musikpirater dele løs via Kazaa, som blev skabt af blandt andre danske Janus Friis, som senere var med til at udvikle Skype, der nu ejes af Microsoft.

Microsoft ejer nu også Nokia, som i 2001 solgte cirka 140 millioner mobiltelefoner på verdensplan, og rigtig mange af de Nokia-mobiler, danskerne købte, var Nokia 3310. I 2001 kunne man også købe mobiltelefoner fra Ericsson og Siemens på det danske marked.

I Danmark har vi ikke blot fået tre udgaver af Forbrydelsen i Windows XP’s levetid. Vi har også set Digital Signatur dukke op og blive afløst af NemID, og vi får hvert år Skats servere til at blive overbelastede, når vi skal se vores årsopgørelse på nettet. Det kunne du ikke, da Windows XP udkom.

Friendster og Myspace opstod, toppede og sygnede hen efter Windows XP’s lancering. Mark Zuckerberg gik stadig i gymnasiet, og McDonald’s havde ingen salater på menukortet. Der var heller ingen, der vidste, hvem Paris Hilton var.

Der gik næsten fem år fra lanceringen af Windows XP, til du første gang kunne læse en artikel på Version2.dk.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>