Strejke i finanssektoren lukker stort set alle digitale betalinger

En faglig konflikt i finanssektoren kan resultere i, at det fra 1. april ikke er muligt at gennemføre elektroniske betalinger gennem de kanaler, der håndteres af Nets og de danske banker. Alle betalingskort vil blive sat ud af spillet, betalingsservice lukker ned, og det vil være umuligt for danske og udenlandske selskaber at få betaling fra danske konti.

Husleje, telefonregning, iTunes-konto og Netflix-abonnement bliver altså ikke betalt.

Når det beskrevne scenarie snart kan blive til virkelighed, skyldes det, at Finansforbundet, der er fagforening for de ansatte i finanssektoren, har givet 2. konfliktvarsel grundet stagnerede lønforhandlinger med modparten hos Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Parterne kan ikke blive enige om, hvor meget de bank- og finansansatte skal stige i løn, og fejlslagne forhandlinger kan resultere i en strejke. I fredags kunne man læse i en pressemeddelelse, at en strejke blandt medlemmerne vil betyde, at hele det finansielle Danmark i praksis lukker ned.

Anette Falberg er administrerende direktør i FDIH, der er interesseorganisation for den danske e-handel. Og hun er stærkt bekymret ved udsigten til en konflikt.

»Det er noget, der kommer til at gå meget hårdt ud over nethandelen, for der er jo ikke nogen alternativer til elektronisk betalingsformidling. Så det er et hårdt slag for os, hvis det kommer til konflikt«, siger Anette Falberg til Version2, og tilføjer at man som organisation står magtesløs tilbage, hvis det kommer til en strejkesituation.

»Der er ikke så meget, vi kan gøre. Medmindre man kan få indført gammeldags fakturabetaling meget hurtigt, så er der jo ikke noget alternativ.«

Nets skal slukke for det hele

Nets driver en række af de vigtigste kernefunktioner for de danske banker, og her bekræfter pressechef Søren Winge, at alle elektroniske aspekter af danskernes daglige økonomi vil stoppe, hvis Finansforbundets medlemmer strejker.

»Alle danskudstedte betalingskort vil holde op med at virke under en konflikt. Det vil sige, at hverken dankort eller danskudstedte internationale kort som Mastercard vil kunne bruges. Det samme vil gøre sig gældende for danskudstedte kort i udlandet. Alt, der er udstedt af en dansk bank, vil være berørt,« siger Søren Winge til Version2, der tilføjer, at Nets i tilfælde af en strejke hos Finansforbundets medlemmer er overenskomstmæssigt forpligtet til at lukke alle de tjenester ned, som virksomheden leverer til de danske banker.

Også selvom det ikke er alle de ansatte hos Nets, der er organiseret hos Finansforbundet.

Og det er ikke bare betalingskort, der vil holde op med at fungere. Også bankfilialerne vil lukke ned, og hæveautomaterne vil blive sat ud af drift. Og det vil være praktisk umuligt for folk at betale deres regninger, da Betalingsservice, der også er drevet af Nets, vil stoppe, så snart en strejke bryder ud.

»Vores payment-produkter, det vil sige Betalingsservice og Overførselsservice, vil heller ikke blive afviklet under en konflikt. Det vil sige, at hvis du har betalinger meldt til din Betalingsservice, så vil de ikke blive eksekveret, ligesom man selvfølgelig heller ikke vil kunne melde nye betalinger til,« lyder det fra Søren Winge.

Man skal dog ikke være nervøs for NemID. Nets oplyser, at den del af signaturløsningen, der er baseret på OCES-standarden, stadigvæk vil fungere – man vil altså stadigvæk kunne logge på hos det offentlige. Men den del, der bruges til Netbank, vil det ikke være muligt at tilgå.

Internethandlene: Politikerne skal handle hurtigt

Hos FDIH håber Anette Falberg, at politikerne vil gribe ind meget hurtigt, da branchen ikke vil kunne klare en langvarig konflikt.

»Det kan vi holde til i meget kort tid, skal vi ikke bare sige det sådan? Der skal komme et meget hurtigt lovindgreb fra politikerne, hvis det kommer til en konflikt«, siger Anette Falberg til Version2.

Alle større danske banker har nægtet at udtale sig af hensyn til forhandlingerne – det samme gør sig gældende for Finansrådet.

En strejke vil tidligst kunne træde i kraft fra 1. april.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>