Trafikforsker: Det bliver svært at finde erstatning for øresundstog

Selvom Transportministeriet lige har droppet at købe 15 nye øresundstog, som skulle give flere pladser i de overfyldte myldretidstog, forsikrer transportminister Magnus Heunicke (S) i disse dage, at der snart kommer nye tog. Den melding undrer dog professor Otto Anker Nielsen fra DTU Transport:

»Jeg har svært ved at vurdere, hvor let man kan finde en anden leverandør, som kan levere billigere tog hurtigt, som fungerer lige så godt. Det var vel egentlig det, man gjorde med IC4-togene, hvor AnsaldoBreda kunne levere kendt teknologi billigere end de andre leverandører og med hurtig levering i 2003 (hvor produktionen begyndte i 2001). Så hvis man betragter IC4-togene som en kæmpe succes, så er det sikkert en glimrende idé at forkaste at købe lidt for dyre tog, som man ved fungerer,« skriver han til Ingeniøren.


DSB bestilte i 1997 de første øresundstog fra Adtranz Sweden AB, der i dag er en del af Bombardier-koncernen. DSB ejer i dag 34 togsæt, og DSB havde planlagt at købe 15 yderligere, som kunne erstatte de elektriske IR4-togsæt, der i dag kører på Kystbanen. IR4-togsættene skulle fra 2015 bruges på den elektrificerede strækning København-Esbjerg. Til gengæld kunne de IC3-tog, der i dag kører der, flyttes til den pladstrængende sjællandske lokaltrafik. Men nu har Transportministeriet og DSB droppet at købe øresundstogene. Foto: Bombardier

»Det er jo mærkeligt, at hvis der findes andre standardtog, der er billigere end de nuværende øresundstog, hvorfor man så ikke allerede også har fået tilbud fra deres producenter?«, spørger han.

Læs også: Transportministeriet dropper nye øresundstog til 1,2 milliarder

Hverken transportministeren eller DSB vil på nuværende tidspunkt sige noget om den anden løsning, som angiveligt er på vej. Derfor er det usikkert, om de andre tog, som ministeren taler om, også vil skulle sættes ind på Øresundsbanen, som det var planen med togene fra Bombardier.

Men hvis de skal, kan det ifølge Otto Anker Nielsen blive svært at finde tog, der kan det samme som øresundstogene.

»Øresundstogene er ikke helt simple, fordi de håndterer såvel dansk som svensk kørestrøm (forskellig spænding og frekvens, red.), ligesom de har både danske og svenske ATC-systemer (systemer til overvågning af, at lokomotivføreren reagerer korrekt på advarsler fra sikkerhedssystemerne, red.). Desuden er der mulighed for gennemgang gennem alle sæt, hvilket er et sikkerhedsmæssigt krav ved kørsel i tunnelen under Øresund,« siger han.

Læs også: Transportminister kaldt i samråd om manglende øresundstog

I går havde transportministeren denne kommentar til det kommende togkøb:

»Nu er det ikke sådan, at togmateriel bare står på lager et eller andet sted, så DSB er ved at støvsuge markedet og drøfter naturligvis også mulighederne med potentielle leverandører af togmateriel.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>