400.000 boligejere får fjernvarmesmæk på 4.300 kroner

Over 400.000 boligejere med fjernvarme står til at skulle betale 4.300 kroner mere for at holde varmen fra 2018. Det viser en række beregninger fra tænketanken Grøn Energi. Ekstraregningen skyldes, at decentrale kraftvarmeværker til den tid mister det såkaldte grundbeløb, der har fungeret som en slags tilskudsordning, fordi værkerne også leverer el til deres respektive regioner.

Grøn Energis beregninger viser, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh fjernvarme gennemsnitligt vil stige 25 procent, hvilket svarer til de 4.300 kroner.

Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro er mildest talt utilfreds med, at grundbeløbet står til at blive syltet nytårsaften 2017/2018.

»Grundbeløbet har holdt hånden under naturgasnettet og taget toppen af varmepriserne for forbrugerne på de værker, som er bundet til dyr naturgas. Forsvinder grundbeløbet, så kommer forbrugerne til at betale en endnu højere og endnu mere uacceptabel pris, udtaler Uffe Bro i en pressemedelelse.

Lige nu bliver grundbeløbet anvendt af 250 kraftvarmeværker, der i alt leverer varme til 900.000 danskere. Godt en tredjedel af de 250 værker vil ikke kunne konkurrere prismæssigt med individuel naturgas. Det skyldes altovervejende, at værkerne ikke tjener penge på el-produktion, som de i første omgang er blevet bygget til. Samtidig er konkurrencen fra vindmølle-el og el produceret i udlandet for stor, fremhæver Dansk Fjernvarme.

Derfor er opfordringen til politikerne er klokkeklar:

»Hvis I vil sige farvel til grundbeløbet i 2018, så skal kraftvarmebindingen ophæves, og værkerne sikres valgfrihed (brændselsfrihed, red.). Og træf beslutningen hurtigt. Det har værkerne i den grad brug for, for de har kun fire år til at omstille sig,« siger Uffe Bro fra Dansk Fjernvarme.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>