Avanceret lyspistol sikrer bacon med det helt rigtige fedt

I en branche, hvor hver krone tæller, har den danske viksomhed Carometec sendt et nyt produkt på markedet, som dels hjælper slagterierne til at udnytte deres slagtegrise endnu bedre, dels tjekke kvaliteten af det foder, landmændene har givet grisene.

Der er tale om en loftsmonteret, manuelt betjent probe, som på godt tre sekunder kan diagnosticere fedtsyresammensætningen – målt via jodtallet – i udskæringens spæklag. Den sammensætning er nemlig afgørende for fedtets kvalitet. Er fedtet meget umættet, giver det blødt spæk, som gør baconen sværere at skære og kan forringe skinkens holdbarhed.

Det er ikke nyt, at man bestemmer fedtsyresammensætningen og jodtallet. Men det er nyt, at processen ikke behøver omfatte laboratorieudstyr, men i stedet kan gennemføres hurtigt ude ved slagtelinjen med hastigheder på op til 1.200 slagtekroppe i timen, forklarer Ca­ro­metecs udviklingschef Thomas Lauridsen.

»Vi har i store træk flyttet noget avanceret laboratorieudstyr ud til slagtelinjen med en slagter som operatør i stedet for en laborant. Det er ikke alt laboratorieudstyr, der er relevant at flytte ud til linjen, men det her er,« opsummerer Thomas Lauridsen, som ikke umiddelbart har kendskab til lignende produkter på markedet.

Følsomt udstyr


Carometecs NitFom-probe vejer 12 kg og betjenes af slagterimedarbejderen via en loftsmontage. Proben kan bestemme fedtsyresammensætningen på tre sekunder, hvilket er nok til at teste 1.200 svin i timen. (Foto: Carometec)

NitFom, som Carometec har døbt proben, består reelt af to indstiksprober, som via optiske fibre transmitterer lys gennem fedtvævet i bølgelængdeområdet 1.100 til 2.200 nanometer. I proben sidder endvidere en stepmoter, som bevirker, at proben trækkes ud af spækket med en konstant hastighed. Hver cyklus tager tre sekunder.

Jodtallet, som fastsættes ud fra den gennemsnitlige fedtsyresammensætning i de tre fedtlag, bestemmes således via en kombination af nær-infrarød spektrometri og avanceret kemometrisk modellering.

Spektrometer og lyskilde sidder ikke i selve proben, men derimod i et stålskab på væggen ti meter fra proben. Det følsomme udstyr tåler nemlig hverken rystelser eller luften i slagteriet.

Methanol giver foderproblemer

Proben er foreløbig købt af én kunde og testes p.t. hos tre andre kunder, som har lagt billet ind på at købe udstyret. Det er indtil videre udenlandske kunder, fortæller Thomas Lauridsen. Især USA er interessant.

»Vores helt store marked bliver formentlig USA. De har store problemer med grisenes fedtsyresammensætning på grund af de fedtkilder, der anvendes i foderet, da man både benytter sig af bageriernes restprodukter og restprodukter fra metanol­pro­duktion, hvilket giver et meget højt jodtal. Så slagterierne er meget interesserede i at kunne kontrollere, hvad landmændene fodrer deres dyr med, og det kan den her probe i grove træk hjælpe dem med.«

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>