Besværlig efterforskning lokaliserede fejl på kablet til havmøllepark

En fejl på et landkabel, der siden tirsdag morgen har forhindret Danmarks største havmøllepark ved Anholt i at producere strøm, er nu lokaliseret, og reparation begyndt.

Læs også: Kabelfejl stopper Anholt Havmøllepark på andet døgn

Fejlen på kablet blev fundet torsdag kl. 16 cirka fire kilometer fra Grenaa.

Årsag til fejlen er endnu ikke klarlagt, men Energinet.dk vil godt afsløre, at der ikke er tale om graveskade, da dækbåndet over kablet var ubrudt.


Her er kablet gået i stykker. Der er tale om et 2.000 kvadrat alukabel

Medarbejdere fra Energinet.dk og leverandøren af det 60 km lange landkabel, General Cables, er nu i gang med at forberede reparationen, der gennemføres ved at skære det beskadigede kabel bort, indsætte et nyt stykke kabel og installere to muffer.

Reparationen ventes at vare til op ad dagen mandag den 6. oktober, hvorefter havmølleparken kan sættes i drift igen – efter knap en uges stilstand.

Sektionschef for vedligehold i Jylland hos Energinet.dk Per Hylle forklarer, at en sådan reparation skal foregå under meget kontrollerede former, hvad angår for eksempel luftfugtighed. Derfor graver man et meget stort hul omkring fejlen, så man kan sætte en værksted-container ned i hullet, hvori reparationen foregår i praksis.

»Vi arbejder i døgndrift med det her,« siger han.

Traditionelle metoder gav op

Om processen med at finde fejlen forklarer Per Hylle, at de traditionelle fejlsøgningsmetoder ikke kunne lokalisere fejlen tilstrækkelig nøjagtigt i første omgang, og man havde derfor rekvireret assistance fra NKT i Køln i form af noget særligt vibrationsmåleudstyr.


Fejlen på kablet blev fundet cirka fire kilometer fra Grenaa

Mens man ventede på dette udstyr, fortsatte en medarbejder dog med en kappetest, der lokaliserede fejlen inden for et par kilometer, hvorefter man gennemgik området langs kablet med såkaldt skridtspændingsudstyr, hvor man måler på spændingen mellem jord og skærmen på kablet, og på den måde fandt man fejlen torsdag kl. 16.

Da var det avancerede udstyr fra Køln dog lige ankommet – men kunne så sendes hjem igen.

Energinet.dk skal kompensere Dong Energy for elmarkedsprisen for den strøm, som havmølleparken ville have produceret i den fejlramte periode. Indtil videre har vinden været svag i perioden, og produktionstabet for Dong Energy derfor begrænset.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>