Blog: SAP TechEd 2014 – dag 1





Rollen som Peter Kreiner spilles i år af hans Jyske SideKick Mikkel Iversen. Jeg driver NNIT’s jyske SAP konsulentforretning, men har stadig hænderne dybt begravet i konsulentarbejdet med Integration og Workflow i centrum. Se mere her: https://www.linkedin.com/profile/view?id=3518867&trk=nav_responsive_tab_profile

På vejen til årets SAP TechEd i Las Vegas har jeg haft god tid til at genlæse E. Brynjolfsson og A. McAfee’s “The Second Machine Age”. Bogens hovedpointe er at hvor der tidligere var 1000 år mellem store opdagelser som dramatisk ændrede menneskets forudsætninger og liv på jorden, her tænkes på ild, hjulet, husdyr mv. Ændrede det sig langsomt til 100 år mellem opdagelserne, kunstvanding, medicin, videnskabsmetode, senere bevægende det sig ind mod 10 år imellem startende med dampmaskinen, elektricitet, hærdet stål, penicillin. Alt dette frem til i dag, hvor der hvert år opfindes og udvikles teknologi og metoder hvis betydning vi fornemmer, vil være store, men endnu ikke forstår den fulde udstrækning af. Hvis vi tegner de skælsættende udviklinger ind på en graf med tid og udviklingsniveau på X og Y aksen, vil vi se at der tegner sig grundformen til en eksponentielt stigende graf, og at vi endnu kun står på vippepunktet, før den meget stejle stigning. At flette ovenstående ind i en tekst om årets TechEd, kan virke vidtløftig og måske malplaceret, når TechEd er SAPs årlige konference for SAP specialister, hvor SAP præsenterer de seneste innovationer og lader deltagerne dygtiggøre sig inden for det nyeste som SAP suiten har at tilbyde. De seneste år har to områder været totalt dominerende ved TechEd – Cloud og HANA. Cloud giver nærmest sig selv med tanke på, det helt store fælleshype inden for IT verdenen.

SAP HANA er en revolutionerende teknologi, som løfter data ud af de store databasers snærende bånd og middelmådige performance og ind i hukommelsen på virksomhedernes store servere. Det giver i første omgang ekstreme performance forbedringer, bedre data analyser, hurtigere periodeluk i finans og en masse andre lavt hængende frugter, som i sig selv ofte retfærdiggør de store investeringer en SAP HANA platform kræver.

Jeg startede denne artikel ud med at forklare om grafen for teknologiske landvindinger, som jeg mener, er yders relevant i forhold til SAP HANA. For det handler om andet og mere end hurtigere performance, og on the fly analyser. De virksomheder som gennemfører en struktureret og gennemført HANA strategi, vil opdage at konkurrencemæssige fordele og nye forretningsmuligheder vil være snublende nære, og lige til at udnytte, når gennemsigtigheden af forretningen og data bliver total. Et eksempel vil være ressource planlægning og optimering. Her tilbyder SAP et produkt APO (Advanced Planning and Optimization), som tager ordredata, produktionsmuligheder, lagerbeholdninger med videre, og hver nat udarbejder en plan for dagens produktion på tværs af lokationer. APO bliver overflødigt med SAP HANA, hvor en sådan beregning og optimering i et komplekst landskab kan laves på få øjeblikke. Det giver i sig selv muligheder for uanede optimeringsmuligheder i forhold til de uforudsete begivenheder der dagligt sker i en hver produktion. Hvis man tager SAP HANA et skridt længere, og forestiller sig en integreret værdikæde på tværs af virksomheder, hvor integrationen af forretningstransaktioner også foregår på en HANA platform. Når vi kommer dertil vil virksomhederne i den integrerede værdikæde kunne optimere på tværs af værdikæden, i det øjeblik en forudsætning ændres. Det betyder at behovet for f.eks. sikkerhedslagre og bufferproduktion vil kunne minimeres da den totale gennemsigtighed vil give tidlige advarsler og store muligheder for at planlægge uden om uforudsete hændelser. De virksomheder som forstår at udnytte dette potentiale, vil stå fantastisk stærkt i “Værdikædernes kamp”, som Michael Porter beskriver i sit arbejde om konkurrencemæssige fordele.

Slutteligt vil dette være et opråb til de virksomheder som stadig forfølger “Best Of Breed” strategien når de skal vælge IT platforme til at løse virksomhedens IT opgaver. De områder hvor SAP HANA fravælges, vil ikke kunne integreres i den indsigt som kan skabes på tværs af HANA systemerne. Mere om dette, når jeg har hørt, set og prøvet de seneste udviklinger inden for OPI (Operational Process Intelligence). “In Memory”, vi forstår endnu ikke dets fulde potentiale men fornemmer det!

Om få timer starter årets TechEd, med den første Key Note, der er to i år. En i dag, og en i morgen, hvor der for alvor skydes gang i læringen med Sessioner, HandsOn, Learning Pods og hvad SAP ellers har fundet på i år. Jeg glæder mig! Stay tuned, der vil komme løbende opdateringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>