Cigaretaske fjerner arsen fra drikkevand

Arsen i drikkevand er et stort problem verden over. Der findes en lang række velkendte og effektive metoder til at fjerne arsen fra drikkevand, men i mange landområder i afsides egne verden er det både besværligt og kostbart at fjerne arsen.


Produktion af Al2O3-cigaretaskeblandingen. Salt og metalioner fjernes fra cigaretasken med saltsyre. For at skabe et hydrofilisk (vandelskende) materiale behandles materialet med salpetersyre, hvorefter det opløses i Al(NO3)3. Under termiske processer bl.a. med tilførsel af nitrogen dannes den færdige Al2O3-kulstofblanding. (Grafik: He Chen et al, Ind. Eng. Chem. Res)

Kinesiske forskere har i tidsskriftet Industrial & Engineering Chemistry Research nu anvist et alternativ, som de mener kan være en omkostningseffektiv løsning på et alvorligt sundhedsproblem, også danske vandværker har kæmpet med gennem årene. Arsen kan nemlig hverken smages eller lugtes, men det kan være årsag til misfarvning af huden, mavepiner, delvise lammelser og andre alvorlige helbredsproblemer.

Læs også: Vandværker pumper arsenforurenet drikkevand ud til danskerne

De har påvist, at en blanding af aluminiumoxid og cigaretaske i masseforholdet 2:1 kan bringe koncentrationen i drikkevand ned fra 233 mikrogram pr. liter til 8 mikrogram pr. liter, som er under WHO’s anbefalede grænse på 10 mikrogram pr. liter.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>