Computerworld mener: Her er overraskelsen i dommen i den store hackersag

Leder: “Tiltalte Per Gottfrid Warg er skyldig i overtrædelse af straffelovens § 263, stk. 3 jf. til dels § 21 og 291, stk. 2,”.

Sådan sagde dommer Kari Sørensen torsdag morgen i Frederiksberg ret.

Oversat til dansk betyder det, at Gottfrid Svartholm Warg – også kendt under aliaset Anakata – er fundet skyldig i hacking og hærværk.

Samtidig er Wargs danske medtiltalte, som er beskyttet af navneforbud og derfor blot benævnes JKT, kendt skyldig i medvirken til forsøg på hærværk.

Dermed er der indtil videre sat punktum for en lang og forholdsvis teknisk tung retssag, hvor både CSC, politiet og anklagemyndigheden er blevet udsat for hård og tilsyneladende berettiget kritik.

CSC for sin lemfældige sikkerhed på de mainframes, som behandler dybt fortrolige oplysninger om næsten alle danskere. Politiets for deres efterforskning, som tilsyneladende er delvist baseret på CSC egne undersøgelse – og for fremlæggelsen under retssagen.

Det er alt sammen elementer, som helt sikkert vil spille ind under en eventuel anke af torsdag morgens dom.

Ingen forstyrrelse af offentlige samfærdselsmidler
Den største overraskelse er dog, at mens Warg er dømt for at skaffe sig adgang til CSCs databaser – og for at have downloadet dine, mine og naboens CPR-numre – så blev han frifundet for at have overtrådt straffelovens paragraf 193.

Paragraf 193 handler om forstyrrelse i driften af offentlige samfærdselsmidler – altså noget, som du måske mest forbinder med aflyste S-tog, når kabeltyve for 112. gang er stukket af med DSB’s kobberledninger.

Men paragraffen handler også om telegraf- og telefonsystemer, radio- og fjernsynsanlæg samt informationssystemer.

Ser du bort fra den lidt bedagede juridiske formulering, så er det forbudt at pille ved data, som har betydning for det danske samfund.

Det interessante er, at Frederiksberg Ret på den ene side har dømt Warg for at have skaffet sig adgang til – og gemt – store mængder data om dig og mig.

Men fordi Warg ikke samtidig har ændret på dataerne på CSC’s server, men blot downloadet dem, så blev han ikke dømt for paragraf 193.

Det er godt nyt for Warg, for paragraf 193 giver mulighed for straffe på op til seks års fængsel.

Kopi er lige så anvendelig
For digitalt interesserede kan det være en mystisk begrundelse – for en kopi af data CPR-data, straffeattester eller andre fortrolige data er mindst lige så meget værd som originaldata.

En kopi kan på sekunder blive til hundredevis kopier, der bliver spredt på servere i bananrepublikker over hele verden.

Så at selve udbredelsen selv ikke bliver set som en forbrydelse er – sammen med den manglende forargelse over offentlige myndigheder og deres samarbejdspartneres lemfældige omgang med data – en af de store overraskelser i hackersagen.

Læs også: 

Hackersagen – her er paragrafferne som de to hackere er blevet dømt efter

Læs også interviewet: “Man burde undersøge CSC i stedet for en retssag mod hackere”

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>