Dansk ebola-vaccine købt af amerikansk medicinalkæmpe

Den danske biotekvirksomhed Bavarian Nordic har netop indgået en aftale om bortlicensering af deres vaccine mod ebola. Nye forsøg har angiveligt vist, at den danske vaccine i kombination med en vaccine udviklet af det hollandske firma Crucell kan skabe intet mindre end 100 procent beskyttelse mod ebola.

Aftalen indebærer, at den hollandske biotekvirksomhed Crucell må foretage yderligere kliniske forsøg af den danske vaccinekandidat, MVA-BN Filovirus, der endnu ikke er godkendt til brug på mennesker.

Læs også: Statens Serum Institut: Derfor er der ingen ebola-vaccine

Crucell ejes af medicinalfirmaet Janssen, der igen hører under den amerikanske medicinalkæmpe Johnson & Johnson.

Den danske vaccinekandidat er målrettet Zaire-hovedstammen af ebola-virussen og skulle i kombination med Crucells AdVac-teknologi være i stand til at skabe fuldstændig modstandsdygtighed over for ebola.

Forsøgene er endnu kun foretaget på dyr, men Johnson & Johnson vil fremskynde udviklingen, og i løbet af 2015 skal Bavarian Nordic producere en million doser til yderligere kliniske forsøg.

»Situationen i Vestafrika kalder på øjeblikkelig handling fra såvel myndighedernes som medicinalindustriens side, og vi er meget glade for at kunne indgå i partnerskab med Janssen om udvikling og produktion af en vaccine, der kan indsættes mod ebola-epidemien,« siger Paul Chaplin, der er administrerende direktør i Bavarian Nordic, til Politiken.

Aftalen har en potentiel værdi af 1,1 milliard for den danske virksomhed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>