Danske forskere slår alarm over stor stigning i multiresistente bakterier

Multiresistente bakterier som VRE og CPE havde kronede dage på de danske hospitaler i 2013. Betegnelsen CPE dækker over bakterier, der er resistente over for antibiotikagruppen Carbapenemer, som bruges til behandling af multiresistente ESBL-bakterier som salmonella og E. coli. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Der blev i 2013 fundet 18 prøver med CPE-bakterier på de danske sygehuse. Det er lige så mange som de foregående fem år tilsammen, og bakterierne er ofte så resistente, at der kun er få eller ingen former for antibiotika, der kan behandle infektionerne.

CPE forekom tidligere hos patienter, der havde været i udlandet, men i 2013 fandt man også de resistente bakterier hos patienter, der ikke havde rejst. På et unavngivet dansk sygehus spredte de sig mellem fire patienter.


(Klik for at forstørre)

»Det er meget alvorligt, at vi har set spredning af CPE-bakterier på et dansk sygehus. Tendensen med stigende antal multiresistente bakterier på danske sygehuse – ikke mindst spredning af CPE-bakterier og en kraftig stigning i VRE – er meget bekymrende. På sigt kan disse bakterier true vores moderne hospitalsbehandling, så det er vigtigt, at disse trusler håndteres nu, inden de vokser ud af kontrol,« siger Robert Skov, der er overlæge ved Statens Serum Institut.

Som tidligere beskrevet er problemet med VRE også vokset eksplosivt i 2013. Navnet VRE dækker over enterokok-bakterier, der er resistente over for antibiotikatypen vancomycin, og alene fra 2012 til 2013 er der sket mere end en tredobling i antallet af rapporterede VRE-infektioner fra 54 tilfælde til 248.

Læs også: Farlig tarmbakterie spreder sig på danske hospitaler

Vancomycin er normalt primær behandlingsmetode over for antibiotikaresistente enterokokker, så VRE-bakterierne udgør lidt af et problem. De er som regel også resistente over for både ampicillin og gentamicin, og i de tilfælde er der kun få relevante antibiotikatyper, der tillige er forbundet med stærke bivirkninger, tilbage at behandle med.

Stigningen i antallet af VRE bakterier i 2013 var primært forekommende på sjællandske hospitaler.

Læs også: Forbrug af resistensskabende antibiotika eksploderer

Robert Skov forholder sig i pressemeddelelsen også til den flittigt omtalte MRSA. Han påpeger, at selvom langt flere mennesker bliver smittet med MRSA, er antallet af personer, der bliver alvorligt syge af det, ikke steget.

Læs også: Ny beregning: Op til 12.000 danskere smittet med svine-MRSA

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>