Entreprenører skjuler dårlige karakterer

Knap hver tredje entreprenørvirksomheder ønsker ikke at delagtiggøre offentligheden i den karakterbog, der viser den gennemsnitlige kvalitet, rettidighed og kundetilfredshed, som kunderne har oplevet. Det skriver Ugebrevet A4.

Ifølge loven skal virksomheder, der deltager i statslige og almene byggerier, udlevere nøgletal til bygherren og vælge en evaluator. Når byggeriet er afsluttet, modtager entreprenøren et faktablad med karaktererne for byggeriet. Når virksomheden har modtaget mere end tre faktablade, kan de konverteres til en decideret karakterbog, der viser virksomhedens karaktergennemsnit de seneste tre år.

Nøgletallene indeholder blandt andet oplysninger om virksomhedens evne til at overholde tidsfrister, en opgørelse over fejl og mangler i tidligere byggerier og opgørelser over arbejdsulykker.

Tiltaget blev gjort for at sikre en større kvalitet og sikkerhed i offentlige entrepriser. Samtidig kunne karakterbøgerne fungere som benchmarking og markedsføringsredskab for virksomhederne.

Men entreprenørerne er kun forpligtet til at forevise karakterbogen til kunder, der efterspørger den, men behøver ikke at dele resultaterne med den øvrige offentlighed.

»Det er meget mærkeligt, at vi har et system, der skal sikre åbenhed – og så har virksomheder mulighed for at være anonyme. Det signalerer, at virksomheder, der får dårlige evalueringer, trækker i nødbremsen og ikke vil lægge navn til det, de gør. Det er ikke særligt smart,« mener Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen.

Ifølge Ugebrevet A4 er der markant forskel på karaktererne hos de virksomheder, der offentliggør karakterbøgerne, og dem, der ikke gør. Kundetilfredsheden og kundeloyaliteten er lavere hos virksomheder, der forholder sig anonyme.

Ligeledes afleverede de anonyme virksomheder projekter med flere alvorlige fejl, der var dyre at udbedre, og overskred oftere tidsfrister, viser en opgørelse fra Byggeriets Evalueringscenter, der er evaluator på størstedelen af de offentlige projekter.

MT Højgaard og NCC er blandt de mere prominente virksomheder, der ikke lægger deres karakterer frem til offentlig beskuelse. Hos NCC lyder ræsonnementet, at karaktererne bruges som et internt evalueringsredskab, der skal sikre bedre og mere effektive arbejdsgange i fremtiden.

De to store entreprenørvirksomhed understreger dog, at kunder er mere end velkomne til at tage et kig i bøgerne, som de udleverer flere gange om ugen.

Dog viser opgørelsen, som Ugebrevet A4 har analyseret, at også flere virksomheder med topkarakterer ikke har offentliggjort deres karakterbøger. Det kan i mange tilfælde hænge sammen med forglemmelse på grund af travlhed, skriver mediet.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>