Femern fjerner kontrolboringer fra anlægsentreprenører

For at få en presset tidsplan til at hænge bedre sammen har Femern A/S fjernet en 45-60 millioner kroner stor opgave med at kontrolbore undergrunden fra anlægsentreprenøren.

I stedet har bygherren netop sendt opgaven i EU-udbud, hvor potentielle entreprenører bliver bedt om at lade sig prækvalificere.

Siden 2009 har Femern A/S selv gennemført vældigt omfattende geotekniske undersøgelser af jordbundsforholdene under Femern Bælt og på den kommende byggeplads ved Rødbyhavn og bl.a. konstateret forekomst af palæogent ler. Dette plastiske ler nær Femern udgør en af projektets største tekniske udfordringer, for tunnelen må kun sætte sig op til 10 centimeter i løbet af dens levetid på 120 år.

I sidste ende er det anlægsentreprenøren – som endnu ikke er udpeget – der skal komme med den teknisk bedste løsning på, hvordan differenssætninger modvirkes, for bygherrens mål er at holde sætningerne inden for ti centimeter.

Dertil har anlægsentreprenøren brug for flere boringer, forklarer Jens Kammer, geoteknisk chef i Femern A/S:

»Der er tale om ret detaljerede undersøgelser, der skal bekræfte jordbundsforholdene, der hvor entreprenørerne skal arbejde. De store entreprenører skal bruge disse data til at detaljere deres design og gennemføre deres arbejder.«

»Selvfølgelig har vi vidst, hvad der ville kunne blive bygget. Men nu skal vi ud på de aktuelle steder og have verificeret, hvor jordlagene ligger på netop det sted, hvor vores konstruktion skal være. Det er først og fremmest en konfirmation af, at jordlagene, der hvor vi skal bygge, er sådan, som vi har forudsat.«

Kontrolboringerne bliver foretaget lige ud for kystlinjen på mellem tre og ti meters dybde. Der skal udføres 84 boringer til mellem 10 og 40 meter under havbunden, i alt næsten to km boringer.

Når boreprøverne er taget, skal de testes i laboratoriet. Arbejdet udføres med to til tre mindre platforme samt forsyningsfartøjer.

Undersøgelserne af havbunden ud for Femern og Lolland skal gennemføres til næste sommer. De foregår der, hvor de fremtidige diger på halvøerne skal ligge og under de kommende arbejdshavne og moler.

Og de bliver udført nu for at sikre, at graveentreprenøren kan bruge dem, lige så snart deres kontrakt er underskrevet i sensommeren 2015, når anlægsloven efter planen er vedtaget i løbet af april næste år, siger Jens Kammer.

»For hvis anlægsentreprenørerne kommer på banen i 2015, hvad vi jo regner med, de gør, kan de ikke nå at lave boringerne før i 2016.«

»Oprindelig var intentionen, at anlægsentreprenøren skulle lave kontrolundersøgelserne for de aktuelle konstruktioner. Men under vores dialogfase med entreprenøren fandt vi frem til, at vi, for at spare tid og gøre tidsplanen mere robust, påtager os at kontrolbore,« fortæller Jens Kammer.

»Nu ved vi jo præcis, hvor diger, ramper og tunneller skal være, og hvordan det kommer til at se ud,« tilføjer han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>