Forskere finder forklaringen på evigt brændende klipper i Tyrkiet

80 kilometer sydvest for Antalya i det sydlige Tyrkiet findes området Yanartas, der på tyrkisk betyder brændende klippe.


Klipperne ved Yarnatas i Tyrkiet har brændt i tusinder år. (Foto: Wikicommons)

Her har uafbrudt i tusindvis år, som navnet siger, været ild i klipperne. Visse historikere mener, at det kan have inspireret Homer til historien om det ildsprudende uhyre Chimera, der optræder i Iliaden.

Ilden skyldes en konstant udvikling af metan. Man ved sikkerhed, at denne metan ikke skyldes biologiske processer, men det har været noget af et mysterium, hvordan denne metan dannes i en lind strøm.

CO2 kan omdannes til metan (CH4) ved hydrogenering, men det kræver normalt meget høje temperaturer, som ikke er til stede.

Giuseppe Etiope Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia i Rom har nu sammen med Artur Ionescu fra Babes-Bolyai University i Cluj-Napoca, Rumænien lavet en række laboratorieeksperimenter, der viser, at hydrogenering af af CO2 til metan kan foregå ved temperaturer under 100 grader og ved atmosfærisk tryk, hvis det foregår med grundstoffet ruthenium som katalysator. Dette grundstof findes i klipperne ved Yarnatas.

Forskerne har beskrevet deres eksperimenter i en artikel i tidsskriftet Geofluids.

De forklarer bl.a. at metanproduktionen øges med temperaturen, så der dannes ca. 87 mg metan pr., gram ruthenium efter 30 dage ved en temperatur på 90 grader Celsius.

Forsøgene viste også, at det ikke var muligt at danne metan ved så lave temperaturer med jern eller nikkel som katalysator.

Til New Scientist siger Etiope, at der kan være en lignende produktion af metan andre steder i verden eller på andre planeter.

»Vi har måske ligefrem en ny kilde til kulbrinter,« siger han.

Michael Whiticar fra University of Victoria i Canada bekræfter over for New Scientist, at resultaterne viser, at ikke-biologisk produktion af metan kan finde sted ved meget lavere temperaturer end hidtil antaget.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>