Hackersagen dag 12 – Anklager: »Tiltalte har løjet i retten«

Den svenske It-aktivist Gottfrid Svartholm Warg og danske JT har begge løjet for retten om deres indbyrdes forhold og deres forbindelse med hacking af CSC’s mainframe, som de er tiltalt for. Det sagde Anders Riisager i første del af anklagemyndighedens procedure, hvor han har givet anklagemyndighedens syn på sagens beviser.

»Tiltalte har ret til at lyve i retten,« forklarede Riisager sagens nævninge, og uddybede:

»I alle sager har tiltalte lov til at lyve, og jeg kan love for, at de har gjort det i denne sag. De har ikke nogen interesse i at medvirke til opklaringen.«

Riisager mener først og fremmest, at de to har løjet om deres indbyrdes relation. Begge har sagt at, de ikke kender hinanden. Det finder Riisager usandsynligt, fordi JT har besøgt en ven af Warg i Cambodja og også været på et værtshus, der lå meget tæt på Wargs bopæl.

Også de tiltaltes forklaring om en chatlog fundet på Wargs computer, mener Riisager er usand. De tiltalte har forklaret, at My Evil Twin, som JT chatter med, ikke er Warg, sådan som anklagemyndigheden mener. My Evil Twin fremstår i tråden som en it-ekspert, der forstår dansk, ved meget om svenske forhold og har programmet Hercules installeret. My Evil Twin henviser desuden til en tysk server, der blev anvendt til at udkopiere filer fra både CS og Logica.

»Man kan spørge sig selv, at hvis ikke det er Warg, hvem det så er,« sagde Riisager, der mener, at de to tiltalte har svaret meget undvigende på spørgsmålet, om de kender hinanden.

Tiltaltes tavshed kan bruges imod dem

Riisager anklagerkollega, Maria Cingari formulerede det mere kontant.

»Selvfølgelig har de mødt hinanden. De har måske endda siddet sammen og forsøgt at logge på CSC,« sagde hun.

Og det er ikke uden konsekvenser, forklarerede Riisager, at de tiltalte ikke svarer åbent på spørgsmålene. De to tiltalte har ret til ikke at udtale sig, men ifølge de gældende retsprincipper, kan stilheden godt tale imod deres sag, fortalte han.

Det gælder ifølge anklageren for eksempel, når Warg ikke vil svare på, hvem der skulle have fjernstyret hackercomputeren, sådan som det svenskerens forsvar lyder. Forklaringen har været, at Warg frygter repressalier. Men det betyder også, at forklaringen ikke kan efterprøves, sagde Riisager. Han opfordrede derfor retten til at lade stilheden tale imod den tiltaltes sag.

»Det virker utroværdigt, at man ved, hvem der har gjort det, men ikke vil sige det,« tilføjede Maria Cingari.

Version2 er til stede i Retten på Frederiksberg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>