Hackersagen dag 13 – Forsvarer: Fejlbehæftede politiundersøgelser giver rimelig tvivl om Wargs skyld

Forsvaren for svenske Gottfrid Svartholm Warg har netop afsluttet sin præsentation af sin syn på hackersagens beviser. Warg er sammen med danske JT anklaget for at have hacket CSC’s mainframe og kopieret bunkevis af personfølsomme oplysninger ud. Selv siger Warg, at computeren blev fjernstyret til at udføre hackerangrebet. Den påstand finder anklagemyndigheden usandsynlig.

»Man kan ikke stole på politiets konklusioner om fjernstyring. De er overfladiske og fejlbehæftede,« sagde Luise Høj i sin procedure.

Ifølge advokaten mangler politiets undersøgelser basal videnskabelig metode.

»Når man har fysik i 8. klasse, så ved man, at man skal skrive alle forsøgets forhold ned, så det kan genskabes. Det sker ikke,« fortæller Høj.

Hun henviser til, at politiet i én undersøgelse af gerningscomputeren er logget ind som ’Administrator’ og i en anden er logget ind som brugeren ’A’. Derudover fremhæver advokaten, at politiet i sin netværkstest tilsyneladende ikke har sat computeren til internettet

»Jeg kunne have ønsket mig, at den grundighed, som man skal bruge i fysik i 8. klasse, havde smittet lidt af på politiet,« fastslog Luise Høj.

Ingen undersøgelse af virtuelle maskiner

På Wargs computer, der blev brugt i hackerangrebet, havde flere virtuelle maskiner installeret. De gør, at man for eksempel kan køre flere styresystemer på Mac’en. Men de er ikke blevet undersøgt i efterforskningen af sagen. Luise Høj sammenligner det med, at man ikke kan finde sine nøgler i et toetagers hus.

»Kan jeg konkludere, at nøglerne er væk, hvis jeg nøjes med at kigge i stueetagen,« spurgte hun.

Vicestatsadvokat Anders Riisager fortalte i sin procedure tirsdag, at tvivl skal komme den tiltalte til gode. Men kun hvis der er tale om begrundet og rimelig tvivl. Riisager mente desuden at fjernstyrings-forklaringen var unormal.

»Hvordan kan man vide, om noget er normal, når man ikke forstår det miljø, min klient arbejder i,« ville Luise Høj vide.

Hun mener netop, at tvivlen er begrundet. Det bygges blandt andet på, at sagens teknisk kyndige vidner er kommet med vidt forskellige udsagn. For eksempel fortalte flere at anklagemyndighedens vidner, at PuTTY kun kan styres gennem en grafisk brugergrænseflade, mens det fra forsvarets it-ekspert lød, at programmet sagtens kunne styres gennem terminalen.

»Retten står i en vanskelig situation når teknikerne er uenige. Og der må jeg sige, at hvis der er en tvivl må den komme min klient til gode,« fastslog Høj.

Beviser er belastede

Flere af sagens beviser blev problematiseret af Luise Høj. Blandt andet har anklageren fremhævet, at der i politiets register på CSC’s mainframe var blevet søgt på Wargs fødselsdato. Men den oplysning er offentlig tilgængelig, understregede Høj.

»Det havde været langt mere sikkert, hvis der var søgt på min klients pasnummer. Det er der ikke gjort. Til gengæld er der blevet søgt på pasnummeret for Fredrik Neij,« fortalte Luise Høj.

Fredrik ”TiAMO” Neij har sammen med Warg grundlagt fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Luise Høj afsluttede med at fortælle retten, at Warg kun skulle dømmes, hvis man kunne udelukke, at det var andre der stod bag hackerangrebet.

»Hvis ikke politiet objektivt og loyalt efterforsker spor i sagen, hvis resultaterne af politiets undersøgelser kan anfægtes, og hvis der ikke er taget stilling til spørgsmål om alternative gerningsmænd, så bør retten allerede nu frifinde min klient,« lød det fra forsvarsadvokaten.

Version2 er til stede i retten.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>