Microsoft løfter sløret for – Windows 10?

Microsoft løftede tirsdag aften den første flig af sløret for den næste udgave af Windows, som noget overraskende får navnet Windows 10. Den nærmere årsag bag valget af navnet fremgik ikke umiddelbart af Microsofts skriftlige præsentationsmateriale, men det hænger angiveligt sammen med, at Microsoft ønsker at signalere, at det bliver den sidste store Windows-lancering.

Efter Windows 10 vil styresystemet løbende blive opdateret i mere overkommelige opgraderinger. Hvorfor det så kræver et spring fra 8.1 til 10, står hen i det uvisse. Tallet 9 regnes ganske vist for et uheldigt tal i Japan, men til gengæld er det et lykketal i Kina. Hvis Microsoft ønsker at navngive fremtidige versioner 10.1, 10.2 og så videre, ville Windows 9 dog skabe risiko for forveksling, når Microsoft nåede til 9.5 og 9.8.

Ligesom de to forrige versioner af Windows vil den kommende udgave blive frigivet i en omfattende betatest, som i Microsofts jargon kaldes et technical preview. I første omgang får erhvervskunder mulighed for at prøve Windows 10, mens almindelige forbrugere må vente indtil på den anden side af nytår.

Der er ikke sat en lanceringsdato på Windows 10, men baseret på erfaringerne fra Windows 8.1 er det sandsynligt, at den vil ske inden sommerferien 2015.

Den første testversion indeholder især funktioner rettet mod de desktop-brugere, som har været mest skeptiske over for Microsofts valg af en touch-optimeret startmenu og sammenblanding af nyt og gammelt i Windows 8.

Microsoft har da foreløbig også hovedsageligt annonceret ændringer af brugerfladen, mens selskabet stort set ikke har talt om forbedringer under motorhjelmen. Hvis man kommer fra Windows 7, og Windows 10 bygger på motoren fra Windows 8.1, vil man formentlig også mærke en betydelig forbedring.

Microsofts målsætning er, at den samme Windows-kerne i løbet af de næste år skal fungere som kernen i alt fra ARM-baserede tablets over almindelige pc’er til smartphones og endda Xbox.


Foto: Microsoft

Den mest omtalte ændring i Windows 10 er en genfødt startmenu, som i opbygning minder mere om den klassiske startmenu, som fandtes i Windows fra Windows 95 til Windows 7.

Men Microsoft giver også mulighed for at køre tablet-applikationerne fra det, der tidligere var kendt som Metro, som mere almindelige vinduer, der bedre passer ind i desktop-arbejdsgangene.

Og så har Microsoft lånt ideen om virtuelle skriveborde, som kendes fra stort set alle Unix-inspirerede desktop-miljøer. Det er en funktion, som tidligere har krævet tredjepartsudvidelser for at få på Windows-platformen.


Foto: Microsoft
Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>