Minutreferat fra hackersagen: Tiltalte kendes skyldige – dansker løsladt


Dommerne Marie Louise Klenow, Kari Sørensen og Søren Hafstrøm afgør i dag sammen med de seks nævninge skyldspørgsmålet i hackersagen. Tegning: Magnus Boye

I dag på hackersagens dag 14 fælles der dom over svenske Gottfrid Svartholm Warg og danske JT, der sammen står tiltalt for at have hacket CSC’s mainframe.

De risikerer op til seks års fængsel, hvis de findes skyldige.

Sagens seks nævninge og tre dommere har voteret siden d. 10 oktober, hvor både forsvar og anklager gav de sidste ord i den historiske sag.

09:22: De tilhørende lukkes ind i retssal 1 i Retten på Frederiksberg. Pladserne bugner med presse samt familie og venner til de to tiltalte, og mange må tage til takke med ståpladser langs retssalens væg.

09:26: Der er en trykket stemning blandt tilhørende. JT’s familie og venner er mødt talstærkt op og venter nu i stilhed på, at de tre dommere kommer ind.

09:28: Retten danske tiltalte JT er nu også på plads i salen. Han læser i en af de utallige sagmapper med referater fra de 13 retsdage fra dette efterår. Svenske Gottfrid Svartholm Warg læser i en avis.

09:31: Retten rejser sig for nævninge og dommere. Den ene anklager, Anders Riisager, er forhindret i at være tilstede.

09:34: Tiltalte kendes skyldige.

09:35: Dommer Kari Sørensen til Warg: Du er fundet skyldig i hacking af CSC i hele gerningsperioden og skyldig i grov hærværk. Det mener fire nævninge og tre dommere.

09:36: Dommer til JT: Du er fundet skyldig i medvirken til forsøg på hacking.

09:38: Dommer Kari Sørensen er gået i gang med at læse begrundelsen for dommen op. Den er 12 sider lang.


Gottfrid Svartholm Warg er fundet skyldig i hacking af CSC’s mainframe. Tegning: Magnus Boye

09:42: Warg er skyldig i grov hærværk, fordi han har ændret i filer på CSC’s webserver.

09:45: Dommer Kari Sørensen: På Wargs computer blev der fundet en række filer, der stammer fra CSC. I en række scripts blev der fundet ip-adresser, som henviser til CSC.

09:46: Dommer Kari Sørensen: Der blev fundet en række logfiler i mappen CPR. En af dem viser 50 forsøg på at logge på CSC’s FTP-server, mens der blev kopieret filer ud af Logica. Warg er i Sverige dømt for hacking af Logica.


21-årige JT er udelukkende fundet skyldig i medvirkende til forsøg på hacking. Han har siddet varetægtsfængslet siden juni 2013. Tegning: Magnus Boye

09:50: Dommer Kari Sørensen: JT har ikke ønsket at hjælpe politiet med adgang til krypterede dele af computer.

09:52: Dommer Kari Sørensen: Kaldenavne i chat mellem JT og My Evil Twin er ændret efter samtalen.

09:53: Dommer Kari Sørensen: Det er en skærpende omstændighed i sagen, at man har skaffet sig adgang til offentlige registre.

09:55: Dommer Kari Sørensen: Hackerangrebet har systematisk og organiseret karakter. Derfor er det en fuldbyrdet overtrædelse af straffeloven.

09:57: Dommer Kari Sørensen: CSC’s drift er ikke blevet signifikant forstyrret. Paragraf 193 er derfor ikke overtrådt.

09:58: Dommer Kari Sørensen: Warg har forklaret at computeren blev fjernstyret til hacking. Det kan ikke afvises af retten. Men retten finder at Warg selv har oprettet krypteret container, hvor CSC-filer blev fundet.

10:01: Dommer Kari Sørensen: Retten forkaster forklaringen om, at Warg ikke kender til krypteret container, fordi den blev oprettet sammen med installation af Windows på computeren.

10:04: Dommer Kari Sørensen: Vi finder det bevist at My Evil Twin er Warg. Fordi Warg er dømt for Logica-hacking mener retten, at han har indgående kendskab til mainframe-systemer. Retten forkaster Wargs forklaring om fjernstyring.

10:05: Dommer Kari Sørensen: Vi finder det bevist, at Warg stod bag hacking.

10:07: To nævninge er uenige i dommen: Vi finder, at der er begrundet tvivl om skylden. Der er mange tekniske muligheder for fjernstyring, som ikke er udelukket af efterforskningen.

10:08: Dommer Kari Sørensen: JT har forklaret, at han var nysgerrig for at finde ud af, om en mainframe kunne hackes. Dette understøttes i chatten. Det fremgår klart, at My Evil Twin med oplysninger givet af JT forsøger at hacke CSC. Dette måtte have stået klart for JT. Han findes derfor skyldig i medvirken til forsøg på hacking.

10:10: Dommer Kari Sørensen: Retten finder ikke at der er bevis for, at JT har deltaget i det egentlige hackerangreb. Retten finder ikke at der er bevis for, at JT kunne vide, hvordan CSC ville blive hacket efter deltagelsen i chatten.

10:13: To nævninge er uenige: De mener ikke, at det er bevist, at My Evil Twin er Warg.

10:14: Dommer Kari Sørensen: JT er ikke fundet skyldig i anklage om grov hærværk og forstyrelse af driften.

Læs også: Tidslinje over CSC-hackersagen som set hos Version2

10:15: Kendelsen er nu afsluttet. Retten fortsætter 10:45.

10:26: »Vi finder det bevist, at det var tiltalte Warg, som i hele gerningsperioden bevidst forsøgte og skaffede sig uberettiget adgang til
CSC’s it-systemer og i den forbindelse begik hærværk af betydeligt omfang, og vi stemmer for at domfælde ham i overenstemmelse
hermed,« lyder det i dommen. Fire ud af seks nævning og alle tre dommere var enig i den vurdering.


JT’s forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen kaldte i sin procedure på en frifindelse af JT. Det skete dog kun delvist. Tegning: Magnus Boye

10:36: Wargs forsvarsadvokat Luise Høj forbereder sig til spørgsmålet om strafudmåling.

»Jeg hæfter mig særligt ved, at to nævninge er imod dommen. Hvis en nævning mere var af samme overbevisning, så var min klient blevet frifundet. Men der selvfølgelig ikke nok,« siger hun til Version2.

10:40: Luise Høj finder dommen unik.
»Der er ikke set noget lignende før,« siger hun til Version2.
Fordi der er meget lidt materiale at lave strafudmålingen på, forventer hun ikke en afgørelse om det spørgsmål før i morgen. Retten skal bruge ekstra tid på dommen, fordi den er så principiel, vurderer hun.

10:44: JT er udelukkende fundet skyldig i medvirken til forsøg på hacking. Aklagermyndigheden har argumenteret for, at hackingforsøget hænger direkte sammen med det egentlige hackerangreb. Men det var retten uenig i. Det kommer ikke bag på chefanklager Maria Cingari.

»Det er en juridisk vurdering, om man ser de to ting som et eller to forløb. Men det kommer ikke bag på mig,« fortæller hun foran Retten på Frederiksberg.

10:49: Sagen fortsætter nu med procedure om strafudmåling.

10:51: Sagens parter kan dokumentere tidligere domme, som retten kan støtte sig op ad i strafudmålingen. Chefanklager fremhæver Wargs dom om hacking af Logica fra Sverige samt den såkaldte Piratebay-dom, hvor Warg blev dømt for brud på ophavsretten.

10:53: Chefanklager Maria Cingari dokumentere, at der er lovhjemmel for at udvise Warg til Sverige.

10:56: Michael Juul Eriksen vil gerne stille nogle spørgsmål til sin klient. Han spørger om JT vil fortsætte sin karriere som it-konsulent og lade vær med at prøve at logge på CSC’s systemer. Det bekræfter JT.

11:02: Chefanklager Maria Cingari: I strafudmålingen skal man også medtage, om personen har tidligere domme. Det har JT ikke, men det har Warg. Dertil kommer, at forbrydelsen er planlagt, som også er et kriterium, der indgår i strafudmålingen.

11:04:Chefanklager Maria Cingari: I strafudmålingen er der ingen hjælp at hente i tidligere praksis, for der er ingen fortilfælde. Sagens er Danmarks største hackersag til dags dato. Forbrydelsen er på den måde meget alvorlig, og det skal afspejles i straffen.

11:07: Chefanklager Maria Cingari: Der er ingen tvivl om, at Warg er hovedmanden. Straffen for Warg bør være hårdest mulig under paragrafen – det betyder seks år.

»Hvis ikke strafferammen skal bruges i denne sag, så kan jeg ikke se, hvornår den skulle blive brugt,«siger hun.

JT’s rolle er mindre men betydelig,siger anklageren. Hvis det ikke havde være for JT, ville Warg måske ikke have hacket CSC, lyder det.

11:10: Chefanklager Maria Cingari: Warg skal ikke have under fem års fængsel, og JT skal ikke have under to års fængsel.

11:12: Wargs forsvarsadvokat Luise Høj skal nu give sit besyv. Hun mener, at der er formildende omstændigheder.

11:14: Forsvarsadvokat Luise Høj: Vi plejer, at procedere på praksis. Men det er ikke så nemt i denne sag. Men når man ikke har praksis, så må vi kigge på grovheden. Og her skal man tage hensyn til den skade, der er sket.

11:16: Forsvarsadvokat Luise Høj: I en sag om indbrud kigger man på, hvor meget der er blevet stjålet for. I en sag om narkotika kigger man på, hvor meget stof, der er blevet beslaglagt. Det kan vi også gøre i denne sag. Og denne sag er ikke den værste sag, man kan forestille sig, sådan som Maria Cingari påstår. Overhovedet ikke.

11:19: Forsvarsadvokat Luise Høj: Det ville være langt være, hvis man hackede for økonomisk gevinst. Hvis oplysningerne var blevet solgt, eller hvis registre var blevet slettet, så havde det været meget være.

11:21: Forsvarsadvokat Luise Høj: Anklageren siger, at hackerangrebet betyder større risiko for identitetstyveri. Til det fremhæver Luise Høj, at CSC selv har lækket omkring 900.000 CPR-numre i form af den såkaldte Robinson-liste.

11:24: Forsvarsadvokat Luise Høj: »Det kan karakteriseres som grove drengestreger. Det handler om spænding og nogen, der ønsker at udfordre deres egne tekniske evner. Det handler om nogen, der forsøger at imponere hinanden,« forklarer Luise Høj.

11:26: Forsvarsadvokat Luise Høj: Indtil for ganske nyligt har Warg kun haft lov til en times besøg om ugen. Politiet har også haft den praksis, at han kun måtte få to bøger om måneden. Det har ikke været sjovt, lyder det fra advokaten.

11:33: Forsvarsadvokat Luise Høj: Når vi taler om hærværk, så skal man afgøre, hvor meget det har kostet at oprette skaden. Og det ved vi ikke i denne sag.

11:35: Forsvarsadvokat Luise Høj: Jeg har ingen kvalificeret holdning til, hvor skadesbeløbet bør lægges i denne sag.Det vil jeg lade retten afgøre.

11:40: Forsvarsadvokat Luise Høj: Når der ikke er klar praksis, skal retten være varsom med strafudmålingen, fordi folk har ikke en ide om, hvad handlingen koster.

»Jeg mener, at straffen til Warg bør være et års fængsel,« afslutter Luise Høj.

11:42: Det er nu JT’s forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen tur til at procedere. Han starter med, at understrege at JT var 18, da han chattede med Warg.

11:44: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: JT er frifundet i det egentlige hackerangreb. Han er udelukkende dømt for at medvirke til forsøg på at hacke CSC. Det betyder, at det ikke skal have skærpende virkning, at hackerangrebet er stort, og at omfanget er stort. For det har netop ikke noget med JT at gøre, siger advokaten.

11:47: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: JT opfylder alle de kriterier, der eksisterer for at straffen skal formildes. Hans medvirken er mislykket og hans rolle i hackerforsøget er mindre, siger Michael Juul Eriksen blandt andet.

11:50: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: Anklageren siger, at det er JT, der leder Wargs opmærksomhed mod CSC. Men det er der ikke dokumentation for mener advokaten. Det er My Evil Twin, der først nævner CSC i chatten.

11:51: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: Man bruger nærmest altid betinget straf, når dømte er et yngre, ustraffet menneske, læser advokaten op fra en bog om it-ret.
»JT er både ung, ustraffet og et menneske,« siger Michael Juul Eriksen.

11:55: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: Man skal ikke lade sig narre af, at anklageren taler sagens alvorlighed op. Det eneste JT har gjort er, at chatte en dag og finde offentlige oplysninger. Det skal selvfølgelig ikke give to års fængsel, understreger forsvarsadvokaten.

11:58: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: Der skal ikke herske tvivl om, at det er fuldstændig horribelt, at min klient har siddet varetægtsfængslet i 16 måneder, siger advokaten.

11:59: Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen: Anklagemyndigheden vil gerne beholde JT’s beslaglagte computer, fordi der stadig er indhold, der er krypteret. Men det er der ikke hjemmel for, mener forsvarsadvokaten, for der er ingen dokumentation for, at den computer er blevet brugt til noget ulovligt.

12:06: JT løslades. Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen ville have JT løsladt, fordi dommen nok ikke bliver længere, end det han allerede har siddet i fængsel. Anklager Maria Cingari har ingen indvendinger og dommer Kari Sørensen løslader JT. Beslutningen udløser et række glædelsesudbrud og en spontan klapsalve blandt tilhørerne, der tæller en stor del af JT’s familie og venner.

12:11: Retten er hævet. Strafudmålingen er sat til i morgen kl. 13:00. Version2 afslutter nu livedækningen af hackersagen i Retten på Frederiksberg.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>