Rapport anbefaler: Tjek alle brandøvelsespladser for giftige fluorstoffer

Der er brug for bedre kendskab til mængderne af de sundhedsskadelige fluorstoffer under Danmarks mange brandøvelsespladser, lyder anbefalingen fra Miljøstyrelsen.

Anbefalingen kommer i en længe ventet screeningsundersøgelse af de potentielle kilder til forurening af grundvandet med fluorstofferne, hvor Miljøstyrelsen slår fast, at brandøvelsespladser er den største potentielle kilde til forurening af grundvandet.

Ingeniøren har tidligere skrevet om rapportens konklusioner, endnu før hele rapporten var offentliggjort, og flere eksperter har peget på, at myndighederne i fremtidige undersøgelser bør udvide analyserne til en bredere vifte af langkædede fluorstoffer samt alternativer, herunder giftige kortkædede fluorstoffer.

Læs også: Forskere om giftige fluorstoffer: Vi har kun set toppen af isbjerget

Den selvsamme anbefaling kommer Miljøstyrelsens rapport nu med.

Miljøstyrelsen har de seneste år lokaliseret mindst 38 større brandøvelsespladser i Danmark, hvoraf 27 er potentielle forureningskilder, fordi der har været anvendt brandslukningsskum til at slukke oliebrande. Otte af lokaliteterne har Miljøstyrelsen undersøgt i sin screeningsundersøgelse, der flere steder har fundet niveauer i grundvandet over eksisterende grænseværdier.

Læs også: Giftige fluorstoffer i høje koncentrationer fundet i det danske grundvand

13.000 liter fluorskum årligt på én øvelsesplads

Miljøstyrelsen har også undersøgt forureningsproblemerne i forkromningsindustrien, tæppeindustrien, malingsindustrien og i fyldpladser for byggeaffald samt ældre dagrenovationslossepladser. Men det er brandøvelsespladserne, der fremstår som det største problem. Nogle steder bruges helt op til 13.000 liter brandslukningsskum om året, og indtil for otte år siden har skummet indeholdt fluorstoffer i koncentrationer på mellem 0,5 og 10 procent.

Det er vurderet på baggrund af observationer fra forskellige europæiske lande, at omkring 70 procent af det brugte skum løber til spildevandsledninger eller lokalt beliggende dræn og derefter til rensningsanlæg, mens de resterende 30 procent kan være en direkte kilde til jord- og vandforurening.

Fluorstofferne er velegnede til brandslukning, fordi de danner en hinde over de brandbare væsker og slukker branden. Men efter 2006, hvor det blev forbudt at anvende fluorstofferne PFOS/PFOA og PFOS-derivativer, blev stofferne erstattet af kortkædede fluorforbindelser, såkaldte fluortelomere som C6 fluorotelomersulfonamid-forbindelser eller Dodecafluoro-2-methylpentane-3-one. I andre tilfælde har industrien valgt at gå helt uden om fluorstoffer.

Brug af PFOS var tilladt frem til 2011

Forbuddet i 2006 gjaldt dog kun produktionen af fluorstofferne og ikke anvendelsen, der fik lov at fortsætte frem til 2011, hvorefter al PFOS/PFOA-holdigt skum skulle være destrueret.

I jorden under brandøvelsespladserne findes stofferne dog stadig og bliver løbende frigivet til grundvandet. Om det er et problem for drikkevandet, er endnu uvist flere steder i Danmark. Men miljøminister Kirsten Brosbøl har for nylig beordret Miljø- og Naturstyrelsen til at sikre, at kommunerne følger op på rapportens fund af fluorstoffer i grundvandet og sikre, at drikkevandets kvalitet er i orden.

Læs også: Minister sætter styrelser på plads: I skal sikre drikkevand uden fluorstoffer

Flere vandværker herhjemme er også begyndt frivilligt at undersøge drikkevandet. Indtil videre er der kun fundet fluorstoffer i drikkevandet i mindre koncentrationer.

Læs også: Københavns drikkevand frikendt: Kun fluorstoffer i meget lave koncentrationer

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>