Rapport: Atkins klædte DSB for dårligt på til at købe eltog

DSB har ikke tilstrækkelig viden om markedet for elektriske tog. Som Ingeniøren skrev fredag, konstaterer revisionsfirmaet Deloitte, som har gransket DSB’s nye oplæg til milliardindkøbet, at DSB’s viden hverken er fyldestgørende eller tidssvarende.

‘Det er Deloittes vurdering, at beslutningsoplægget er forankret på en viden om markedet for eltog, der ikke er fuldstændig og aktuel,’ konkluderer Deloitte således i sin rapport om DSB’s beslutningsoplæg, som Transportministeriet har oversendt til Folketinget.

Læs også: Revisorer: DSB’s viden om eltog er ufuldstændig og forældet

Men skylden er ikke DSB’s alene, konstaterer revisionsfirmaet. DSB bad i 2012 konsulentfirmaet Atkins om at scanne markedet for kandidater til fremtidens store eltog-indkøb.

‘Den markedsanalyse, der blev gennemført af Atkins i 2012 som led i afdækningen af togtyper og priser, er efter Deloittes vurdering ikke fuldstændig og aktuel og derfor ikke egnet til at danne baggrund for disse beslutninger,’ konkluderer Deloitte.

Fem forhold i Atkins’ markedsanalyse bidrager ifølge revisionsfirmaet til problemet:

  • Spørgsmålene var henvendt til ni udvalgte leverandører, der alle havde leveret tog til europæiske operatører inden for en kortere årrække. Analysen indeholder således ikke oplysninger fra leverandører, der primært har leveret til operatører uden for Europa.

  • Kun fem af de ni, svarende til cirka 35 procent af markedsandelen for de adspurgte leverandører, reagerede på forespørgslen.

  • Kun to leverandører af fjerntog er repræsenteret i analysen.

  • Der blev kun indhentet oplysninger fra producenter af togmateriel. Analysen indeholder således ikke oplysninger om vedligehold eller oplysninger om leverandører af operatørydelser inklusive materiel og vedligehold.

  • Oplysningerne er to år gamle.

’Derfor vurderer Deloitte, at oplysningerne ikke har den fornødne fuldstændighed eller aktualitet, og at resultaterne af analysen derfor ikke bør danne baggrund for beslutninger om scenarier, togtypevalg, spørgsmål om ejerskab til materiellet eller finansiering. Det er derfor efter Deloittes vurdering helt afgørende, at der igangsættes en uddybende markedsanalyse, der kan bidrage med data om prisniveau, togtyper og risici til brug for velunderbyggede beslutninger,’ skriver revisionsfirmaet.

Læs også: Revisorer: DSB’s tidsplan for milliardindkøb er dømt til at skride

Alt i alt konkluderer Deloitte dog, at DSB med en række justeringer vil være i stand til at gennemføre togindkøbet selv.

Deloitte advarer dog i sin rapport mod at gentage IC4-fadæsen som følge af mangelfuld indsigt i togmarkedet.

Læs også: Deloitte: DSB ignorerer det politiske niveau

’Deloitte anser det for en kritisk forudsætning for anskaffelsesprojektet for Fremtidens Tog, at der i enhver henseende tages ved lære af erfaringerne fra IC4-projektet. Herunder ikke mindst, at det sikres, at der indkøbes materiel, der allerede eksisterer på markedet, og at der ikke specificeres et helt unikt produkt fra bunden. Dette medfører behov for gyldig og aktuel markedsinformation,’ skriver Deloitte.

Læs Deloittes rapport her.

Læs DSB’s beslutningsoplæg her.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>