Rekord: 255 terabit per sekund i et fiberkabel

En gruppe forskere fra Holland og USA står bag en hastighedsmæssig sensation. De har simpelthen smadret rekorden for, hvor meget data, de kan presse gennem et fiberkabel. Det skriver Extremetech.com.

255 terabits per sekund. Kig godt på tallet. 255 terabits per sekund… Det er hvad forskerne har presset gennem en enkelt streng af glasfiber. Det svarer til 32 terabyte per sekund – hvilket svarer til at flytte alt indholdet på fem stopfyldte udgaver af den største harddisk på edbpriser.dk, hvert sekund, gennem en fiberstreng. Det er så hurtigt, at det ikke kan betale sig at begynde at snakke om overførselstiden på en film, for du vil formentligt ikke engang nå at blinke med øjnene på den tid, det ville tage.

Den hurtigste kommercielle single-fiber forbindelse er på 100 gigabit per sekund – det vil sige, at forskernes nye forbindelse er 2550 gange hurtigere. Det er ifølge Extremetech.com hurtigere end de kabler, som lige nu forbinder Europa og USA gennem Atlanterhavet. Kabler, som består af hundrede af glasfibre.

Extremetech nævner, at 255 terabits per sekund svarer til – eller er mere end – den totale sum af trafik, som flyder gennem internettet, når det peaker.

Forskerne fra Eindhoven University og University of Central Florida har benyttet sig af multi-core fiber. Som det er nu er hele rygraden af internettet bygget op omkring af single-mode glas- og plastfiber. Disse fibre kan kun bære et modus af lys fra en enkelt laser. (meget simpelt beskrevet)

Teknologien kan stadig benyttes, og man kan stadig presse ret meget data gennem sådan et kabel – et par terabits, skriver Extremetech.com.

Men multi-core fiber, eller flerkernet fiber, er en enkelt streng af optisk fiber, som har flere kerner løbenede langs det. Det har været svært og dyrt at lave den slags kabler af en høj kvalitet, men nu ser det ud til, at de barrierer er overskredet.

Forskerne har i dette tilfælde benyttet sig af et glasfiber med syv individuelle kerner arrangeret i en sekskant. De benyttede multiplexing til at nå 5,1 terabits per bærer, og derefter sørgede for at multiplekse de optiske signaler ved hjælp af forskellige bølgelængder, hvorved det var muligt at presse 50 bærere ned ind i de syv kerner, hvorved det totalt blev til 255 terabit per sekund.

Med tiden vil det flerkernede fiber sandsynligvis erstatte internettets single-mode-rygrad, men Extremetechs overvejer alligevel, at det er millioner af kilometer ny multikernet kabel og en masse anden hardware, der skal erstattes, så de regner med, at det har en lang tidshorisont.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>